20:29 / 24.12.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/B.A./HRT

Novi val izazvan omikronom postaje sve jači

Pariz

Pariz

Foto: Christian Hartmann / REUTERS

Novi val pandemije izazvan omikron-varijantom koronavirusa postaje sve jači. Jučer je u cijelom svijetu zabilježeno čak 980 tisuća novozaraženih, što je najviše u jednom danu od početka pandemije. Velika Britanija treći dan zaredom ima više od sto tisuća novih slučajeva, Španjolska je uvela maske i na otvorenom, a pandemija je eksplodirala u Francuskoj...

Pariz je najpoželjnija novogodišnja destinacija u Europi, ali Francuska stenje pod naletom petog vala pandemije. Obaraju se dnevni rekordi u broju novozaraženih...


- Mnogo testiramo, zato i bilježimo mnogo slučajeva. Svaki se drugi dan broj novozaraženih udvostruči. To znači da bi bismo između Božića i Nove godine mogli imati 100 tisuća slučajeva dnevno. Zapravo, bliže Božiću nego Novoj godini, rekao je francuski ministar zdravstva Olivier Veran.


Pariška policija nekoliko puta dnevno provjerava kovid potvrde u tamošnjim restoranima, budući da navodno kola čak 182 tisuće lažnih!


- Za one koji imaju lažne COVID potvrde, bez obzira na to jesu li ih posudili od rođaka ili kupili na crno, kazna je 135 eura. Ako ih uhvatimo triput, onda to postaje prekršaj i riskiraju zatvor, uz znatno veću novčanu kaznu, rekao je šef policije u 15. pariškom arondismanu Damien Vallot.


Središte Londona na Badnjak pusto, i Britanci iz dana u dan bilježe rekorde u broju novozaraženih. Ove godine za Božić nema zabrane miješanja među kućanstvima, ali prvi stanar Downing Streeta poziva sunarodnjake na oprez pri posjetu starijim članovima obitelji.


- Iako je vrijeme za kupnju božićnih darova zapravo prošlo, i dalje postoji nešto prekrasno što možete pokloniti svojoj obitelji i cijeloj zemlji, a to je da se cijepite - prvom, drugom ili booster dozom. Tako će blagdani sljedeće godine biti još bolji nego ovogodišnji, rekao je britanski premijer Boris Johnson.


U Portugalu, koji bilježi najviše novooboljelih dnevno od početka godine i najgoreg vala pandemije, oko polovine njih zaraženo je omikron-varijantom. Iako imaju jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu, oko 87 posto, od ranoga jutra na Badnjak pojačano testiranje diljem zemlje. 


- S prijateljima sam dogovorila večeru. Kako bismo bili opušteni, dogovorili smo se da ćemo se svi testirati. Uostalom, centar za testiranje je blizu mog radnog mjesta, nije mi problem to obaviti, Luciana Montero, stanovnica Lisabona.


I u Španjolskoj redovi za testiranje, kako bi stanovništvo provelo božićne blagdane u krugu obitelji.


- Unuci su bili pozitivni na testiranju. Ja se testiram uoči obiteljskog okupljanja, druženja s barem nekima od članova obitelji, rekao je umirovljenik Juan.


Stotine u redu za cijepljenje ispred kelnske katedrale. Njemačke vlasti prije Nove godine ograničit će privatna okupljanja za cijepljene na 10 osoba. Malo više od 70 posto njemačke populacije primilo je inače dvije doze cjepiva, gotovo 33 posto i treću...

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!