Novi val štrajkova zaposlenih u javnim službama u Njemačkoj

03.03.2023.

13:41

Autor: Hina/HRT/A.V.

Novi val štrajkova zaposlenih u javnim službama u Njemačkoj

Novi val štrajkova zaposlenih u javnim službama u Njemačkoj

Foto: JANA RODENBUSCH / Reuters

Novi val štrajkova zaposlenih u javnim službama blokirao je u petak javni promet u mnogim njemačkim gradovima, a za sljedeći tjedan su najavljeni novi štrajkovi.


U gradovima saveznih pokrajina Baden-Wuerttemberg, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saska i Hessen javni prijevoz je u potpunosti obustavljen.


Obustava rada je koordinirana između sindikata zaposlenih u javnom sektoru Verdi i ekološkog pokreta "Friday for Future", koji su za petak diljem Njemačke najavili prosvjede.


"Friday for Future" zajedničkom akcijom sa sindikatima žele prosvjedima u oko 200 gradova ukazati na važnost gradskog prijevoza u procesu promjene pristupa prometu.


- Želimo ukazati na važnost javnog prijevoza u borbi protiv klimatskih promjena, priopćili su Verdi i "Friday for Future".


Ekološki aktivisti traže veća ulaganja u javnim prijevoz i smanjenje sredstava za auto ceste i automobilsku industriju.


U Berlinu je sindikat Verdi najavio štrajkove zaposlenih u javnim službama za ponedjeljak i utorak. U štrajku bi trebali sudjelovati zaposleni u bolnicama, bazenima i službama gradske uprave.


Udruga poslodavaca Berlina KAV je kritizirala ove štrajkove kao neprimjerene ukazujući na pregovore koji su u tijeku.


Pregovori Verdija i poslodavaca su započeli u siječnju. Verdi za oko 2,5 milijuna zaposlenih u javnim službama traži povišicu plaće od 10,5 posto tj. povećanje od najmanje 500 eura bruto mjesečno.

Galerija
Novi val štrajkova u Njemačkoj, Foto: CHRISTIAN MANG/Reuters
Novi val štrajkova u Njemačkoj, Foto: KAI PFAFFENBACH/ReutersNovi val štrajkova u Njemačkoj, Foto: KAI PFAFFENBACH/ReutersNovi val štrajkova u Njemačkoj, Foto: CHRISTIAN MANG/ReutersNovi val štrajkova u Njemačkoj, Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!