Novi zaraženi u Kini i Južnoj Koreji, SAD ograničava putovanja

01.03.2020.

09:09

Autor: T.V./Hina

default error photo
U Kini su u subotu zabilježena 573 nova slučaja zaraze koronavirusom, dok je u Južnoj Koreji u nedjelju prijavljeno 376 novih slučajeva. SAD nakon prve smrti od koronavirusa uvodi nova ograničenja putovanja.
U Kini su u subotu zabilježena 573 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći tjedni porast zaraženih u toj zemlji ovoga tjedna, dok je u Južnoj Koreji u nedjelju prijavljeno 376 novih slučajeva, a SAD nakon prve smrti od koronavirusa uvodi nova ograničenja putovanja, prenose svjetske agencije.

U subotu je umrlo 35 osoba u Kini, dok je u petak umrlo 47 osoba te je do sada umrlo 2870 osoba, objavila je kineska Nacionalna zdravstvena komisija. Od umrlih u subotu samo jedna osoba nije iz pokrajine Hubei, gdje je izbila epidemija, nego je iz susjedne pokrajine Henan.

U Hubeiju je zabilježeno 570 novih slučajeva, od kojih 565 u pokrajinskom sjedištu Wuhanu.

Samo tri su osobe zaražene izvan Hubeija, što je najmanji broj od kada je Nacionalna zdravstvena komisija počela 20. siječnja izdavati dnevna priopćenja o broju zaraženih.

Seul je pak objavio da je zabilježeno 376 novih slučajeva u nedjelju, što je veliko smanjenje u odnosu na rekordnu subotu kada je zabilježeno 813 slučajeva, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC). Međutim, nema novih smrtnih slučajeva u zemlji s drugim najvećim brojem zaraženih, u kojoj je do sada umrlo 17 osoba.

Najviše zaraženih, njih 333, iz jugoistočnog je grada Daegua, gdje je došlo do širenja koronavirusa u crkvi sekte Shincheonji, Crkva Isusa. Reuters prenosi da je nekoliko vjernika iz te sekte u siječnju boravilo u Wuhanu, gdje postoji zajednica te sekte, ali za sada nije potvrđeno da je to pridonijelo širenju virusa.

Zdravstvene ustanove pozvale su Južnokorejce da ne idu na mise i politička okupljanja te da ostanu u svojim domovima za vikend, upozorivši da je nastupio "kritičan trenutak" u borbi protiv virusa.

Washington je u subotu objavio proširenje ograničenja putovanja u Iran, Italiju i Južnu Koreju, nakon prvog smrtnog slučaja u SAD-u. Potpredsjednik Mike Pence rekao je da postojeća zabrana putovanja u Iran, gdje je potvrđeno da je zaraženo 600 osoba, a da su 43 umrle, proširena na strane državljane koji su bili u Iranu u protekla dva tjedna. Pence je također pozvao američke građane da ne putuju u pogođena područja Italije i Južne Koreje.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u nedjelju u Armeniji, prenosi Reuters. Riječ je o dvadesetdevetogodišnjaku koji se u petak vratio u Armeniju iz Irana. Armenija je zatvorila granicu s Iranom na dva tjedna te je prije tjedan dana obustavljen zračni promet.

U Tajlandu je pak prva osoba umrla od koronavirusa - tridesetpetogodišnjak koji je imao i denga groznicu, rekao je Suwanchai Wattanayingcharoen, čelnik Odjela za kontrolu bolesti na konferenciji za novinare u nedjelju. Ukupno su u Tajlandu od siječnja zaražene 42 osobe, od kojih je 30 pušteno iz bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!