09:10 / 10.02.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Novi Zeland: Maorski zastupnik odbija kravatu kao "kolonijalnu omču"

Novi Zeland: Maorski zastupnik odbija kravatu

Novi Zeland: Maorski zastupnik odbija kravatu

Foto: TVNZ / REUTERS

Novozelandski zastupnik Maora, koji je ovog tjedna izbačen iz parlamenta zbog nenošenja kravate, kazao je kako nametanje zapadnjačkog stila odijevanja predstavlja kršenje njegovih manjinskih prava i predstavlja nametanje "kolonijalne omče".

U utorak predsjednik parlamenta Trevor Mallard dvaput je spriječio Rawirija Waititija da postavi pitanje u dvorani ustrajavajući na tome da to može učiniti samo ako nosi kravatu. Kad je Waititi svejedno nastavio s pitanjem Mallard mu je naredio da napusti dvoranu.


- Ne radi se o kravati nego o kulturnom identitetu, kazao je Waititi napuštajući dvoranu.


U parlamentu Novog Zelanda gotovo polovica zastupnika su žene, 11 posto pripadnici LGBTQI zajednice i 21 posto zastupnika su domorodački Maori.


Waititi se u utorak u parlamentu pojavio, umjesto u obaveznoj kravati, s taongom, maorskim zelenim kamenim privjeskom, oko vrata.


Mallard je u utorak objasnio da nošenje kravata, iako po njegovu mišljenju zastarjelo, ima podršku velike većine zastupnika.


U osvrtu objavljenom u srijedu u New Zealand Heraldu Waititi je kazao da se ne radi o kravatama nego o pravu Maora da bude Maor, u parlamentu ili u baru.


- Skinuo sam kolonijalnu kravatu kao znak koji nastavlja kolonizirati i gušiti maorska prava, a koja nas, prema Mallardu, izjednačuje. Ovdje se ne radi o kravati ili taongi, nego o ravnopravnosti, kazao je Waititi.


Premijerka Jacinda Ardern kazala je kako se ne bi protivila nenošenju kravate u parlamentu.


- Mnogo je važnijih pitanja za nas sve, dodala je Ardern.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!