13:04 / 14.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Novi Zeland naredio zatvaranje za Auckland

Auckland, Novi Zeland

Auckland, Novi Zeland

Foto: - / Pixabay

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u nedjelju je naredila trodnevno zatvaranje za grad Auckland zbog pojave tri neobjašnjena slučaja COVID-a u zajednici.

Građanima najvećega novozelandskog grada, njih 1,7 milijuna, naređeno je da ostanu kod kuće od ponoći, kad počinje karantena trećeg stupnja u kojoj se škole i tvrtke zatvaraju, osim osnovnih službi.

Ardern je rekla da je zatvaranje uvedeno samo zbog mogućnosti da bi to mogao biti jedan od brže prenosivih sojeva COVID-a prema kojemu moraju djelovati s visokim stupnjem opreza.

Premijerka je mjeru najavila nakon hitnog sastanka s drugim najvišim dužnosnicima u vladi. Rekla je da su odlučili oprezno pristupiti dok ne saznaju više o epidemiji.

Zaraženi su majka, otac i kći iz Aucklanda. Dužnosnici su rekli da majka radi u tvrtki koja pere rublje za zrakoplovne kompanije, a istražuju postoji li povezanost sa zaraženim putnicima. Žena sama nije ulazila u zrakoplove.

To je zatvaranje prvo u šest mjeseci i predstavlja znatan zastoj u uglavnom uspješnim naporima države da kontrolira virus.

Novi Zeland, s populacijom od 5 milijuna ljudi, prijavio je ukupno malo više od 2300 zaraženih i 25 umrlih od početka pandemije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!