Novi Zeland: na Sjevernom otoku i dalje prijete razorne poplave

29.01.2023.

Zadnja izmjena 08:50

Autor: P.F./Hina/HRT

Fotografija iz videa na društvenim mrežama

Fotografija iz videa na društvenim mrežama

Foto: @MonteChristoNZ / Reuters

Na Novom Zelandu i dalje prijete smrtonosne poplave. Obilne kiše pogodile su Sjeverni otok uzrokujući klizišta i bujične poplave. Mnoge su ceste oštećene.

U Aucklandu, najvećem novozelandskom gradu s 1,6 milijuna stanovnika, i dalje je na snazi izvanredno stanje. U petak je zabilježen najkišovitiji dan ikada. U poplavama su poginule tri osobe, a jedna je nestala, priopćila je policija.

Žarište se od tada pomaknulo prema jugu. Okrug Waitomo, oko 220 km od Aucklanda, proglasio je izvanredno stanje u subotu.

Nacionalna meteorološka služba MetService upozorila je da će se vremenski uvjeti pogoršati u nedjelju i ponedjeljak na Sjevernom otoku, uključujući Auckland, gdje su moguće grmljavinske oluje.

Policija je priopćila da pomaže u upravljanju prometom te da zatvara ceste u toj regiji nakon što su obilne oborine prouzročile brojne odrone, poplave i štetu na cestama.

- Molimo građane koji se nalaze na područjima gdje su loši vremenski uvjeti da ne idu na put jer se mnogim cestama trenutačno ne može voziti, objavila je policija.

U teško pogođenom Aucklandu nastavljeni su letovi u zračnoj luci Auckland, koja je u petak bila zatvorena za domaće i međunarodne letove.

U subotu je premijer Chris Hipkins, koji je na dužnosti manje od tjedan dana, letio helikopterom iznad Aucklanda, prije nego što je obišao domove pogođene poplavama. Posljedice poplava u gradu opisao je kao događaj bez presedana u posljednje vrijeme.

Stanovnici Aucklanda i okolice uputili su više od 2000 poziva u pomoć, zatraženo je 70 evakuacija oko Aucklanda.

U gradu su zabilježene rekordne količine oborina, koje su posljedica spuštanja toplog zraka iz tropskih krajeva. U zračnoj luci u Aucklandu izmjereno je 249 mm kiše, što je najviše od 1985., kada je zabilježeno 161,8 mm.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!