Novi Zeland nastoji suzbiti zarazu uoči izbora

08:35 / 13.08.2020.

Autor: I.D./HINA

Foto: REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Foto: REUTERS/Loren Elliott/File Photo

Foto: - / REUTERS

Ponovna pojava Covida-19 događa se samo nekoliko tjedana prije općih izbora, povećavajući pritisak na Ardern da zarazu stavi pod kontrolu.
Novi Zeland pokušava pronaći izvor prvog prijenosa virusa u više od tri mjeseca, dok u četvrtak bilježi 13 novih slučajeva lokalnog prijenosa, a premijerka Jacinda Ardern nastoji iskorijeniti zarazu strogom karantenom.

Ponovna pojava Covida-19 događa se samo nekoliko tjedana prije općih izbora, povećavajući pritisak na Ardern da zarazu stavi pod kontrolu u jeku sve jačih kritika.

Ardern je u Aucklandu brzo ponovno uvela stroga ograničenja kretanja i mjere fizičke distance širom zemlje nakon ovotjednog otkrića četiri zaražena člana obitelji u tom gradu.

- Još jednom podsjećamo kako je to lukav virus i kako se lako širi, rekla je na konferenciji za novinare u četvrtak.

- Djelovati oštro i brzo još uvijek je najbolji način akcije, kazala je.

Dužnosnici su prijavili 13 novih lokalnih slučajeva u četvrtak i jedan slučaj vezan uz osobu koja je stigla iz inozemstva, ali se od tada nalazi u karanteni. Sada je ukupno 36 zaraženih.

Ardern je rekla da je pozitivan znak da je svih 13 lokalno prenesenih zaraza povezano s jednom zaraženom obitelji, poslovnim putem ili širim obiteljskim vezama, te da su svi u izolaciji. Dodala je da to iskustvo pokazuje da će u nadolazećim danima vjerojatno biti prijavljeno još slučajeva.

Novozelandski ministar zdravstva Ashley Bloomfield rekao je da su zdravstveni dužnosnici "svakim satom sve bliže" pronalasku nultog pacijenta zaraze.

On je u srijedu naveo mogućnost da je virus stigao na Novi Zeland transportom robe, s obzirom na to da jedan od zaraženih radi u hladnjači koja preuzima uvezene zamrznute proizvode iz inozemstva.

Desetero drugih zaraženih ljudi ili su radnici u hladnjači ili članovi njihovih obitelji. Hladnjaču vodi novozelandska podružnica Americold Realty Trusta, sa sjedištem u SAD-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!