07:55 / 17.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Novi Zeland odgodio izbore zbog ponovne pojave oboljelih od Covida

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: REUTERS/Loren Elliott

Foto: - / REUTERS

Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa.
Novi Zeland odlučio je odgoditi parlamentarne izbore za mjesec dana nakon što su se u zemlji pojavili novi slučajevi koronavirusa, objavila je premijerka Jacinda Ardern.

Izbori su se trebali održati 19. rujna, ali su sada premješteni na 17. listopada, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

- Ta odluka daje svim strankama vremena za kampanju tijekom sljedećih devet tjedana i daje izbornom povjerenstvu dovoljno vremena da osigura da se izbori mogu održati, kazala je premijerka.

Odluka o datumu izbora isključivo je u domeni premijerke, ali ona je konzultirala i druge političke čelnike za njihovo mišljenje. Dodala je da se izbori neće ponovno odgađati.

Ardern se na izborima natječe za novi mandat.

Paralelno s izborima održat će se i referendumi o legalizaciji eutanazije i kanabisa.

Novi Zeland u utorak je zabilježio nove slučajeve Covida-19, nakon više od 100 dana bez lokalnog prijenosa. Ta zemlja ima ukupno 1622 slučaja koronavirusa i 22 smrtna slučaja, a Svjetska zdravstva organizacija navela ju je kao primjer jer je uspješno zaustavila širenje među populacijom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!