07:16 / 05.03.2021.

Autor: P.F./Hina

Novi Zeland: Opasnost od tsunamija prošla

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Issei Kato / Reuters

Novi Zeland snizio je razinu opasnosti od tsunamija nakon što su prošli najveći valovi koje je izazvao niz potresa u podmorju, objavila je Nacionalna agencija za izvanredna stanja.

- Svi ljudi koji su bili evakuirani sada se mogu vratiti u svoje domove, dodala je agencija.

- Probudio me potres, skočila sam iz kreveta jer se kuća ljuljala. Činilo mi se da je prošla cijela vječnost prije nego što je ljuljanje stalo, rekla je stanovnica Novog Zelanda.

- Teško je ne osjećati se kao da naša zemlja ima zlu sreću. Kada u jednom danu imate potres, upozorenja za cunami i pandemiju!, poručila je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern.Tisuće Novozelanđana s istočne obale Sjevernog otoka bile su evakuirane na viša područja nakon što su podmorje kod nenaseljenog novozelandskog otočja Kermadeca zatresla tri vrlo snažna potresa i izazvala upozorenje na mogući tsunami.

Trećem, najsnažnijem potresu magnitude 7,8, u kojem, prema svemu sudeći, nije bilo žrtava, prethodila su dva potresa od 7,4 i 6,9 po Richteru u istom području.

Centar za uzbunjivanje na tsunami u Tihom oceanu upozorio je na potencijalno opasne valove na Novom Zelandu, Tongi, Samoi, Cookovim otocima, Fidžiju kao i u Wallisu i Futuni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!