Novi Zeland otvorio granice strancima nakon više od dvije godine

01.08.2022.

08:20

Autor: T.V./HRT/Hina

Avion slijeće u zračnu luku u Wellingtonu

Avion slijeće u zračnu luku u Wellingtonu

Foto: - / Shutterstock

Novi Zeland otvorio je granice stranim posjetiteljima u ponedjeljak, prvi put od zatvaranja u ožujku 2020. zbog pandemije COVID-a.

Granice Novog Zelanda počele su se ponovno otvarati u veljači, najprije za Novozelanđane, a zatim su ograničenja postupno popuštala.

Proces ponovnog otvaranja granica završio je u nedjelju navečer, a posjetiteljima kojima su potrebne vize i onima sa studentskim vizama sada je također dopušten dolazak na Novi Zeland.

Ta zemlja odsad također dopušta brodovima za krstarenje i stranim jahtama pristajanje u svojim lukama.

Ipak, posjetitelji moraju biti cijepljeni protiv koronavirusa i testirati se najmanje dvaput nakon dolaska na Novi Zeland.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern izjavila je na Kineskom poslovnom summitu u Aucklandu da je završetak postupnog otvaranja granica golem uspjeh.

- Bio je to postupan i oprezan proces s naše strane od veljače dok mi, zajedno s ostatkom svijeta, nastavljamo upravljati vrlo živom pandemijom, istodobno čuvajući naše ljude, kazala je.

Međunarodni studenti znatno pridonose novozelandskom gospodarstvu, a obrazovni se sektor nada da će iskoristiti otvaranje granica.

Novozelandski ministar turizma Stuart Nash rekao je da će povratak kruzera također biti poticaj za lokalne industrije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!