07:49 / 03.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Novi Zeland: Policija usmrtila ekstremista koji je ozlijedio 6 osoba

Novozelandska policija

Novozelandska policija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Policija u Novom Zelandu objavila je da je ustrijelila i usmrtila muškarca koji je ozlijedio šest osoba u ozbiljnom incidentu koji se dogodio u trgovačkom centru u Aucklandu.

Novozelandska policija ustrijelila je nasilnog ekstremista koji je bio poznat policiji nakon što je u supermarketu u gradu Aucklandu ubo nožem i ranio najmanje šest osoba. Izveo je teroristički napad na nedužne Novozelanđane, rekla je premijerka Jacinda Ardern na konferenciji za novinare nakon napada.

Od šestero ranjenih ljudi, troje je u kritičnom stanju, jedna osoba u teškom, a jedna u umjereno teškom stanju, navode iz službe hitne pomoći St John.

Napadač je bio državljanin Šri Lanke koji je bio na Novom Zelandu 10 godina i bio je "osoba od interesa" otprilike pet godina. Ubijen je u roku od 60 sekundi od početka napada, rekla je dodavši da ga je inspirirala militantna skupina tzv. Islamska država.

Napad je izveo pojedinac, a ne vjera, on jedini snosi odgovornost za ta nedjela, istaknula je premijerka.

Na video zapisima koji su ranije objavljeni na internetu vidi se kako uspaničeni kupci istrčavaju iz trgovačkog centra i traže zaklon.

Novi Zeland u pripravnosti je za napade otkad je naoružani napadač ubio 51 osobu u dvjema džamijama u gradu Christchurchu 15. ožujka 2019. godine. U svibnju su četiri osobe izbodene nožem u supermarketu u Dunedinu na novozelandskome Južnom otoku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!