09:45 / 08.06.2020.

Autor: HRT/Hina

Novi Zeland postao korona-free zona

Foto: Yiming Woo/REUTERS

Foto: Yiming Woo/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja u ponedjeljak od ponoći, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.
Na Novom Zelandu više nema slučajeva koronavirusa i ta će zemlja ukinuti sve mjere osim ograničenja na granicama, rekla je premijerka Jacinda Ardern u ponedjeljak, čime je ta zemlja postala jedna od prvih u svijetu koja je to učinila. 

Vlada će ukinuti mjere fizičkog distanciranja u ponedjeljak od ponoći, rekla je Ardern na konferenciji za novinare.

Javni i privatni događaji moći će se ponovno održavati, a trgovine, ugostiteljstvo i sav javni prijevoz moći će raditi bez mjera fizičkog distanciranja koje su još na snazi u većini svijeta.

- Premda je situacija sigurnija i bolja, još uvijek nema lakog puta u život prije covida-19, ali odlučnost i fokus na zdravstveni odgovor sada će se usmjeriti u gospodarsku obnovu, rekla je Ardern.

- Iako još nismo završili posao, ne osporavamo da ovo jest prekretnica. Zato mogu li završiti jednostavno: Hvala, Novi Zelande, poručila je premijerka. 

Ta tihooceanska država s oko 5 milijuna stanovnika nadvladala je pandemiju, dok se velika gospodarstva poput Brazila, Velike Britanije, Indije i Sjedinjenih Država još uvijek bore protiv virusa.

- Uvjereni smo da smo sada eliminirali virus na Novom Zelandu, ali eliminacija nije stvar vremena nego upornog napora, istaknula je Ardern.

Ograničenja na granicama uz izolaciju i karantenu ostaju na snazi, dodala je.
Virus je u zemlju stigao potkraj veljače, a sada više nema aktivnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva. Novi Zeland prijavio je 1154 zaraženih i 22 umrlih od covida-19.

Ministarstvo zdravstva međutim oprezno je s proglašavanjem pobjede nad virusom. Ističu da eliminacija ne znači da je virus "trajno iskorijenjen" nego da je zaustavljen "lanac prijenosa", u trenutku kada je zadnja zaražena osoba napustila izolaciju.

Također zemlja mora "učinkovito spriječiti ili zauzdati svaki budući slučaj uvezen iz inozemstva", dodaje se u izjavi. Ponedjeljak je 17. uzastopni dan da nema novozaraženih u Novom Zelandu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!