Novi Zeland proglasio izvanredno stanje zbog ciklona Gabrielle

13.02.2023.

23:00

Autor: T.V./HRT/Hina

Ciklon Gabrielle zahvatio je područje oko 100 km sjeveroistočno od Aucklanda

Ciklon Gabrielle zahvatio je područje oko 100 km sjeveroistočno od Aucklanda

Foto: David Rowland / REUTERS

Novozelandska vlada tek je treći put u povijesti proglasila izvanredno stanje na nacionalnoj razini, nakon što je ciklon Gabrielle prouzročio obilne poplave, klizišta i goleme valove duž cijeloga Sjevernog otoka.

- Vremenske prilike su bez presedana i uvelike utječu na veći dio Sjevernog otoka", rekao je ministar za upravljanje hitnim situacijama Kieran McAnulty.

Izvanredno stanje na razini države prethodno je proglašeno samo dvaput - nakon potresa magnitude 6,3 stupnja u Christchurchu 2011. i u prvim danima pandemije covida-19.

Ciklon Gabrielle zahvatio je područje oko 100 km sjeveroistočno od Aucklanda i opustošio je manje otoke, no postupno se kreće prema jugozapadu.

Meteorološka služba MetService izvijestila je da su obilne padaline na području Aucklanda već prošle, no da će sada zahvatiti južni dio otoka.

Ciklon je donio obilnu kišu, izazvao poplave i olujni vjetar na cijelome Sjevernom otoku, zbog čega su evakuirani stanovnici brojnih manjih priobalnih mjesta.

Na čitavom su Sjevernom otoku postavljeni centri za evakuaciju. Brojni stanovnici su bez električne energije, ceste su zatvorene, a neki su gradovi potpuno odsječeni od ostatka otoka.

Lokalni mediji objavili su fotografije na kojima se vide stanovnici kako sjede na krovovima stambenih objekata okruženi vodom, kuće u podnožju brda koje su nestale pod klizištima i ceste pod vodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!