Novi Zeland: Prosvjedi ispred parlamenta četvrti dan zaredom

11.02.2022.

11:34

Autor: T.D./HRT/Hina

Novi Zeland: Prosvjedi ispred parlamenta

Novi Zeland: Prosvjedi ispred parlamenta

Foto: Praveen Menon / REUTERS

Raste broj prosvjednika ispred zgrade novozelandskog parlamenta koji traže ukidanje obaveznog cijepljenja i strogih COVID-19 mjera te ne misle odustati usprkos policijskim uhićenjima.

Četvrti je dan od kada je nekoliko tisuća prosvjednika, po uzoru na vozače kamiona u Kanadi, okupiralo prostrani trg ispred parlamenta u glavnom gradu Wellingtonu i blokiralo okolne ulice kamionima, automobilima, kamperima i motorima.

Policija je u četvrtak uhitila 120 ljudi pokušavajući silom skloniti prosvjednike ali se ubrzo povukla jer su oni odbili otići.

Policija je u priopćenju u petak navela da prošle noći nije bilo značajnih incidenata ispred parlamenta, iako su uhićene dvije osobe koje su bile pod utjecajem alkohola.

- Policija pažljivo postupa prema prosvjednicima koji su neovlašteno upali na posjed parlamenta i koji su više puta upozoreni zbog toga, izjavio je nadzornik Corrie Parnell.

Postoje različiti motivi među prosvjednicima, zbog čega je teško s njima uspostaviti komunikaciju, navodi policija. Osim toga, policija navodi problem širenja dezinformacija na društvenim mrežama.

Dolaskom prosvjednika iz cijele zemlje, ispred parlamenta se podižu šatori. Međutim, radi se o mirnim demonstracijama na kojima okupljeni pjevaju i plešu, za razliku od nasilnih demonstracija u četvrtak.

- Ovo više izgleda kao festival, kazao je jedan od organizatora. Vidi li netko rulju ovdje?

Manji broj prosvjednika okupio se u drugima gradovima poput Nelsona i Christchurcha kako bi iskazali podršku prosvjednicima u glavnom gradu.

Premijerka Jacinda Ardern pozvala je prosvjednike da se raziđu, no prosvjednici ignoriraju njezine poruke. Predsjednica Vlade zbog toga se našla pod političkim pritiskom, a pada joj i podrška birača u anketama.  

Unatoč pohvalama zbog zanemarivog broja zaraženih koronavirusom u posljednje dvije godine, stroga ograničenja koja su još uvijek na snazi postala su nepopularna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!