12:40 / 04.09.2020.

Autor: M.Š./Hina

Novi Zeland: prvi smrtni slučaj povezan s bolešću COVID-19 u više od tri mjeseca

Foto: REUTERS/Fiona Goodall

Foto: REUTERS/Fiona Goodall

Foto: - / REUTERS

Novozelandsko ministarstvo zdravstva reklo je da je u aucklandskoj bolnici u petak od bolesti COVID-19 umro muškarac u 50-im godinama.
Novi Zeland izvijestio je u petak o svom prvom smrtnom slučaju povezanom s bolešću COVID-19 u više od tri mjeseca, a premijerka Jacinda Ardern odlučila je zadržati mjere protiv širenja koronavirusa najmanje do sredine rujna.

Novozelandsko ministarstvo zdravstva reklo je da je u aucklandskoj bolnici u petak od bolesti COVID-19 umro muškarac u 50-im godinama.

Bio je povezan s poznatim aucklandskim klasterom te smješten na intenzivnu skrb posljednjih nekoliko dana.

Tako je broj smrtnih ishoda povezanih s bolešću COVID-19 porastao na 23.

To je prvi smrtni slučaj povezan s bolešću COVID-19 u Novom Zelandu od 28. svibnja.
Auckland, najveći grad u zemlji i žarište novog vala epidemije, ostaje na razini upozorenja 2,5 koje podrazumijeva ograničavanje okupljanja na 10 ljudi.

- Snažan zdravstveni odgovor ostaje najbolji gospodarski odgovor. Budemo li ga se držali, brže ćemo se riješiti ograničenja i rizika od ponovnih skokova, rekla je Jacinda Ardern na konferenciji za novinare.

Razina upozorenja u drugim dijelovima zemlje bit će ispod 2, što podrazumijeva pravila o fizičkom razmaku i okupljanja najviše do 100 ljudi. Mjere će se iznova razmotriti 14. rujna.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u petak o pet novih slučajeva zaraze -  tri slučaja lokalnog prijenosa i dva uvezena slučaja u organiziranim objektima za izolaciju.

U zemlji je dosad zabilježeno 1413 slučajeva zaraze koronavirusom, a aktivno ih je 112.

Ta pacifička zemlja s pet milijuna stanovnika imala je uspjeha u zadržavanju lokalnog prijenosa koronavirusa, ali novi val zaraze u Aucklandu nagnao je prošli mjesec vlasti da uvedu karantenu.

Karantena je većinom ukinuta u nedjelju pa je omogućeno ponovno otvaranje škola i ureda, a zaštitne su maske obvezne u javnom prijevozu diljem zemlje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!