Novi Zeland se otvara za strance 30. travnja

24.11.2021.

10:12

Autor: M.M./Hina/HRT

Novi Zeland se otvara za strance 30. travnja

Novi Zeland se otvara za strance 30. travnja

Foto: Ilustracija/ Hrvoje Jelavic / Pixsell

Granice Novog Zelanda bit će i dalje zatvorene za većinu ljudi narednih pet mjeseci, objavila je vlada prilikom predstavljanja oprezne strategije ublažavanja restrikcija putovanja koja su na snazi od ožujka 2020.

Ta južnopacifička zemlja provodila je neke od najoštrijih restrikcija zbog Covida-19 među zemljama OECD-a. Tomu je pomogla geografska izolacija pa je Novi Zeland lakše suzbio širenje Covida-19, dok se gospodarstvo oporavilo brže nego u nekim usporedivim zemljama.

Pojavom zaraznije delta varijante ove godine usporen je proces ukidanja restrikcija, a glavni grad Auckland tek sada potpuno ukida neke mjere s porastom broja cijepljenih.

Potpuno cijepljeni stranci moći će ući u Novi Zeland od 30. travnja 2022., rekao je ministar kojem je u resoru i odgovor na Covid-19 Chris Hipkins na novinskoj konferenciji.

Potpuno cijepljeni Novozelanđani i Australci koji imaju vizu za trajni boravak u Novom Zelandu mogu putovati u Novi Zeland od 16. siječnja, dok će cijepljeni rezidenti Novog Zelanda moći ući u zemlju od 13. veljače.

- Pristup u više faza za povezivanje sa svijetom najsigurniji je pristup kako bi pažljivo upravljali rizikom, rekao je Hipkins. Ovo smanjuje sve potencijalne utjecaje na ranjive zajednice i zdravstveni sustav Novog Zelanda, dodao je.

Potpuno cijepljeni putnici morat će imati negativan test prije leta za Novi Zeland, a po dolasku u zemlju moraju se odmah testirati na Covid-19.

Neće morati boraviti u državnim ustanovama za karantenu, što je prije bio slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!