11:01 / 17.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Novičok otkriven na boci vode u hotelskoj sobi Navaljnog

Foto: via REUTERS

Foto: via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Nervni otrov kojim je otrovan kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otkriven je na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskome gradu Tomsku.
Nervni otrov kojim je otrovan kritičar Kremlja Aleksej Navaljni otkriven je na praznoj boci vode u njegovoj hotelskoj sobi u sibirskome gradu Tomsku, što ukazuje na to da je otrovan ondje, a ne u zračnoj luci kao što se mislilo, rekao je njegov tim.

-
Navaljni bolje, potvrđeno trovanje novičokom  

Navaljnome je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu prošli mjesec. Proveo je neko vrijeme u sibirskoj bolnici, a zatim je na zahtjev obitelji prebačen na liječenje u Berlin.

Njemačka kaže da je otrovan nervnim otrovom novičokom te da ima dokaz za to. Rusija tvrdi da nisu iznijeti dokazi da je otrovan.

Video postavljen na Instagram profilu Navaljnog prikazuje njegove suradnike kako pretražuju sobu u hotelu Xander u Tomsku 20. kolovoza, sat vremena nakon što su čuli da se razbolio u sumnjivim okolnostima.

- Odlučeno je da se uzme sve što bi hipotetski moglo biti korisno i preda liječnicima u Njemačkoj. Bila je očita činjenica da taj slučaj neće biti istražen u Rusiji, piše u objavi.

Na snimci se vidi kako članovi njegova tima sa zaštitnim rukavicama na rukama pakiraju nekoliko praznih boca mineralne vode u vreće.

- Dva tjedna kasnije njemački laboratorij našao je tragove novičoka upravo na boci vode iz hotelske sobe u Tomsku, stoji u objavi.

- Nakon toga je više laboratorija koji su proveli analizu uzoraka potvrdilo da je Navaljni time otrovan. Sada znamo da je to učinjeno prije nego što je izašao iz hotelske sobe i otišao u zračnu luku.

Rusija je provela predistražne provjere, ali je priopćila da treba vidjeti više medicinskih analiza da bi mogla otvoriti službenu istragu tog slučaja.

Britanija je jučer priopćila da je gotovo sigurno da su ruske obavještajne službe izvršile napad na Navaljnog, jednog od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina, te da Rusija mora dati odgovore vezano uz taj slučaj jer je korištenje kemijskog oružja neprihvatljivo.

Njemačka je zatražila pomoć Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u istrazi navodnog trovanja Navaljnog, priopćila je ta organizacija sa sjedištem u Den Haagu dodavši da su njezini stručnjaci "prikupili biomedicinske uzorke Navaljnog kako bi ih analizirali".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!