19:51 / 24.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Novih 750 grobova otkriveno blizu internata za autohtonu djecu Kanade

Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje

Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje

Foto: Federation of Sovereign Indigenous Nations / Handout via REUTERS

Autohtono pleme objavilo je u četvrtak otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mjestu nekadašnjeg internata što je ponovo šokiralo Kanadu razotkrivši djelić kalvarije koju su prolazila djece autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.

- Istraživanja smo počeli georadarom 2. lipnja i do jučer smo pronašli 751 neobilježen grob, rekao je čelnik Cadmus Delomre


Riječ je o novom otkriću u općini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mjesec dana. 


- To nije masovna grobnica, to su neidentificirani grobovi, rekao je i objasnio: "Neki su možda i mogli biti identificirani, no predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče", što je u Kanadi kriminalni čin.


Priopćenjem se u četvrtak oglasio i premijer Justin Trudeau izrazivši porukom da Kanada mora izvući pouke iz svoje prošlosti i krenuti putem pomirbe.


Iskapanja oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem svibnja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mjestu nekadašnjeg internata za djecu autohtonog stanovništva Kamloops u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. 


Predsjednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskatchewana Bobby Cameron osudio je "zločin protiv čovječnosti, agresiju protiv autohtonih naroda".


- Jedini zločin koji su oni počinili jest što su se rodili kao autohtoni stanovnici, rekao je i pozvao Crkvu da surađuje u istrazi.


- Pronaći ćemo još ostatka i nećemo se zaustaviti sve dok ne pronađemo ostatke sve djece, rekao je.


Oko 150.000 djece amerindijanaca, mestisa, eskima bilo je prisilno izdvajano iz svojih obitelji i zatvarano u 139 internata diljem zemlje gdje su im prekidali svaku vezu s roditeljima, s materinskim jezikom i kulturom. Takva se praksa provodila sve do kasnih 1990-ih godina.


Mnoga su djeca bila izložena zlostavljanju, silovanju i pothranjenosti, u onome što je Komisija za istinu i pomirenje 2015. nazvala "kulturnim genocidom."


Otkriće je izazvalo golem šok u Kanadi i bivši polaznici dobili su priliku da progovore o užasu koji su prošli. 


U internat Marieval na istoku Saskatchewana dovodili su autohtonu djecu od 1899.do 1997., a dvije godine poslije je srušen.


Za televiziju CBC, bivši štićenik internata Marieval Barry Kennedy ocijenio je da je to otkriće tek vrh ledenog brijega. 


- U tim smo školama iskusili silovanje. Iskusili smo nasilne udarce. Iskusili smo stvari koje se u našim obiteljima nisu smatrale normalnima, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!