10:51 / 11.03.2020.

Autor: Hina/HRT

Novih šest slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 18

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Srbiji je u srijedu potvrđeno šest novih slučajeva koronavirusa čime je broj zaraženih dosegao 18, objavilo je u srijedu navečer ministarstvo zdravlja u redovitom izvješću.
U Srbiji je u srijedu potvrđeno šest novih slučajeva koronavirusa čime je broj zaraženih dosegao 18, objavilo je u srijedu navečer ministarstvo zdravlja u redovitom izvješću.

U Srbiji potvrđen peti slučaj zaraze koranavirusom

Nacionalni referentni laboratorij "Torlak" do sada je testirao ukupno 151 osobu. U izvješću od 18 sati navedeno je da je u tijeku testiranje još 21 osobe, a u 20 sati potvrđeno je da ih je šest bilo pozitivno. Među novotestiranima 15 je bilo negativno, objavljeno je na posebnoj internet stranici covid19.rs koju je zbog epidemije novog virusa otvorilo srbijansko ministarstvo zdravlja.

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji potvrđen je u petak 6. ožujka kod osobe koja je prijavila da je putovala u Italiju i Budimpeštu.

Beogradski mediji objavili su večeras neslužbene informacije da je u Novom Pazaru, na jugu Srbije, u tijeku testiranje 12 putnika koji su bili u autobusu s jednim Talijanom, navodno bjeguncem iz karantene u Hrvatskoj. Sumnja se da je, prema neslužbenim saznanjima, državljanin Italije, zaražen koronavirusom, pobjegao iz karantene u Hrvatskoj u Crnu Goru i autobusom koji je prometovao od Kotora do Beograda pokušao ući u Srbiju, ali je vraćen s granice.

Sukladno propisanim mjerama, državljanin Italije nije pušten da uđe u Srbiju, a ostalim putnicima iz autobusa propisana je izolacija u kućnom nadzoru. Autobus je, kako navode mediji, prebačen u Beograd, gde će biti preventivno dezinficiran.

Najnovije informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

Vlada Srbije zabranila je danas javne skupove u zatvorenom brojnije od 100 ljudi i sugerirala državljanima Srbije koji iz inozemstva planiraju doći za uskršnje praznike da odgode putovanja do povoljnije epidemiološke situacije.

Vlada je ranije uvela privremenu zabranu ulaska za putnike iz zarazom ugroženih zemalja i područja - Italije, Kine, Irana, Južne Koreje i dijela Švicarske.

Nakon konzultacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, resornih ministara i zdravstvenih stručnjaka, Vučić je rekao da su donijete odluke o zabrani javnih skupova u zatvorenim prostorima te pojačanoj kontroli na svim graničnim prijelazima.

- Veliki granični prijelazi nastavit će uobičajeni rad, a neki manji bit će zatvoreni kako bi se kontrolirao ulazak,  rekao je Vučić.

Zamolio je državljane Srbije koji rade u inozemstvu da ne dolaze u domovinu pred Uskrs, već im je savjetovao da pričekaju povoljniju epidemiološku situaciju, sugerirajući sunarodnjacima koji organiziraju svadbe i velika slavlja da vode računa o preporukama stručnjaka.

Vučić je naglasio da za sada nema potrebe za obustavom nastave u školama.

Vučić je ranije, kao predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), najavio da će do 1. travnja odgoditi sve predizborne kupove za parlamentarne izbore 26. travnja, a potom je najavio i da će s predstavnicima stranaka koje sudjeluju na izborima idućih dana razgovarati o tome da se, zbog koronavirusa, organizira što više televizijskih debata, barem do travnja, dok se vrijeme ne poboljša.

Novinarima je kazao da će, dođe li do veće epidemije koronavirusa, možda slijediti i odgoda izbora zakazanih za 26. travnja, ali ne više od dva do tri tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!