Novinar Pelc: Lavov su jutros probudile sirene zračne uzbune

26.02.2022.

09:56

Autor: HRT

Novinar Kristijan Pelc u Lavovu

Novinar Kristijan Pelc u Lavovu

Foto: HRT / HTV

Uzbuna za zračnu opasnost oglasila se jutros oko 6.30 po lokalnom vremenu u gradu Lavovu, kazao je novinar Hrvatskog radija Kristijan Pelc. Pojasnio je da se uzbuna odnosila za okolicu grada Lavova, a ne za sam grad.   

Lavov je veliki grad, od oko 700.000 stanovnika i podsjeća na neki europski grad. Ulice su žive, pune automobila. Ondje sve radi, a u hotelima je gotovo nemoguće naći slobodnu sobu. Gradom patrolira vojska "do zuba naoružana", policija, a česte su i sirene hitne pomoći. Iza 19 sati sve utihne, a u 22 sata nastupa policijski sat. Po gradu se vide ljudi s djecom kako nose kofere, vjerojatno iz Kijeva i ostalih dijelova Ukrajine, a na putu prema Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj. Lavov je još sigurno mjesto u Ukrajini. Ovdje će vjerojatno prenoćiti, pa nastaviti put dalje. 

Govoreći o tome kakva je situacija na granici, novinar Pelc rekao je da prilikom ulaska u Ukrajinu nisu imali problema. Na izlazu iz Ukrajine se stvaraju velike gužve, kilometarske su kolone automobila. 

Ukrajinski mediji imaju cjelodnevne emisije, javljaju o napadima u Kijevu, prenose snimke pogođenih zgrada u stambenim četvrtima, prenose i izjave predsjednika Volodimira Zelenskog koji kaže da neće napustiti državu i da će se boriti. 

Razgovarajući s ljudima u Lavovu sreli smo nekolicinu mladića koji su kazali da u gradu postoje Rusi infiltrirani koji označavaju potencijalne mete za rusku artiljeriju, ako dođu u blizinu Lavova, kazao je Pelc i istodobno se ogradio od tih izjava.     

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!