Novinari RTV Slovenija opet u štrajku

22:42 / 20.06.2022.

Autor: Dnevnik 3/Hina/HRT

Zgrada RTV Slovenije

Zgrada RTV Slovenije

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Tri tjedna nakon prvog zahtjeva za promjenama u vodstvu i uredničkoj politici svoje kuće novinari slovenske javne televizije u ponedjeljak su opet u štrajku tražeći veće plaća, autonomiju u radu i izmjene na vrhu.

"Zahtijevamo novinarsku, institucionalnu i uredničku autonomiju, poštovanje programskih i etičkih standarda, povlačenje štetnih odluka programskog vijeća i socijalni dijalog", navodi u proglasu njihov sindikat.

Zbog štrajka trajanje informativnih emisija smanjeno je na nekoliko minuta, a za popodne je najavljeno i okupljanje novinara na prostoru pred zgradom parlamenta, gdje kane tražiti da se u rješavanje problema na javnoj radioteleviziji uključi država kao osnivač javnog radiotelevizijskog servisa.

Novinari u štrajku zahtijevaju ostavke direktora Andreja Graha Whatmougha, direktora programskog vijeća Petera Gregorčiča te dvoje urednika informativnog programa koje smatraju odgovornima za pad kvalitete programa, za ukidanje nekih gledanih političkih emisija i pad gledanosti te za kadrovske promjene koje su to izazvale.

Te promjene su nastupile u vrijeme prethodne vlade koju je vodio Janez Janša.

Kako javljaju slovenski mediji, urednička ekipa zadužena za informativni program na javnoj televiziji, tako je, među ostalim, zabranila je emitiranje intervjua s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom, vjerojatno zbog njegovih ranijih oštrih i kritičkih izjava na račun prijašnje vlade i njezina postupanja u vrijeme pandemije COVID-a-19.

- Na dan štrajka odlučili su cenzurirati informativni program. Vijesti u 17 sati skraćene su na 3 minute, a središnji Dnevnik i emisija "Odmevi" na 5 minuta, rekla je Helena Milinković, predsjednica štrajkaškog odbora.

- Upoznata sam s događajima na RTV-u Slovenija, kao i s najavom štrajka koji podržavamo. Novinari zaslužuju svoju autonomiju i uredničku slobodu koja nije ovisna o uplitanju politike, rekla je Asta Vrečko, slovenska ministrica kulture

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!