Novo izvanredno stanje u Japanu

23.04.2021.

14:11

Autor: P.F./Hina

Izvanredno stanje u Japanu uoči Olimpijade

Izvanredno stanje u Japanu uoči Olimpijade

Foto: Ilustracija / Pixabay

 Japanska vlada proglasila je u petak novo izvanredno stanje u Tokiju i u još tri regije, tri mjeseca prije početka Olimpijskih igara koje se trebaju održati u glavnom gradu, suočena s lokalnim žarištima koronavirusa, objavile su vlasti.

- Danas smo odlučili proglasiti izvanredno stanje u okrugu Tokija, Kyota, Osake i Hyogoa, rekao je premijer Yoshihide Suga.

Bolnički sustav suočava se sa situacijom bez presedana. Infekcije vrlo zaraznim varijantama predstavljaju danas 80% infekcija u Osaki i 30% u Tokiju, objasnio je razloge.

Za razliku od ranijeg izvanrednog stanja, koje je nalagalo samo skraćivanje radnog vremena, sada mjesta koja služe alkohol moraju zatvoriti vrata, kao i trgovački centri i veliki dućani.

- Imamo snažan osjećaj krize. Nećemo biti u mogućnosti suzbiti varijante koje su zaraznije ako ne poduzmemo snažnije mjere nego ranije, rekao je ministar zadužen za borbu protiv koronavirusa Yasutoshi Nishimura.

Izvanredno stanje treba stupiti na snagu u nedjelju i trajat će najmanje do 11 svibnja.

Budući da se ova mjera donosi upravo u vrijeme blagdana početkom svibnja tijekom kojih mnogi Japanci često putuju, nije isključeno da će se ukinuti i neke željezničke i autobusne linije kako bi se smanjila mobilnost.

Vlasti kažu da mjere neće imati utjecaja na organizaciju Olimpijskih igara.

- Ne razmišljamo o otkazivanju, rekla je Seiko Hashimoto, predsjednica Tokyo-2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!