12:09 / 23.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Novo policijsko ubojstvo nenaoružanog crnca u Kaliforniji

foto: Twitter (@MacyJJenkins)

foto: Twitter (@MacyJJenkins)

Foto: - / -

U videu snimljenom policijskom kamerom vidi se kako policajci pucaju i ubijaju Stephona Clarka (22). Ustrijelili su ga 20 puta u dvorištu kuće njegove bake i djeda.
Prosvjednici u Sacramentu u Kaliforniji izašli su na ulice i više sati blokirali promet nakon objave snimke u kojoj policajci ubijaju nenaoružanog crnca, prenose agencije.

U videu snimljenom policijskom kamerom vidi se kako policajci pucaju i ubijaju Stephona Clarka (22). Ustrijelili su ga 20 puta u dvorištu kuće njegove bake i djeda, odgovarajući na poziv radi provale u automobil i kuću u susjedstvu. Policajci su mislili da Clark ima pištolj, no na licu mjesta nije pronađeno oružje, nego mobilni telefon, objavila je policija.

Njegova smrt posljednje je u nizu policijskih ubojstva crnaca od 2014. koja su izazvala masovne prosvjede diljem zemlje i raspirila raspravu o rasnim odnosima u SAD-u. Policajci su 22-godišnjaka ubili u dvorištu izvikujući "Pištolj, pištolj, pištolj". Zapucali su pošto su više puta tražili da pokaže ruke. Svaki policajac ispalio je deset hitaca, izvijestila je policija u Sacramentu, glavnom gradu Kalifornije.

Nakon objave snimke prosvjede je sazvala lokalna podružnica pokreta "Životi crnaca su važni". Državni odvjetnik u Sacramentu otvorio je istragu o incidentu, a gradonačelnik Darell Steinberg je rekao da je užasnut onim što je vidio. "Užasnut sam smrću mladog čovjeka za kojeg se kasnije ispostavilo da ima dvoje djece. Kako sam reagirao? Bio sam užasnut", rekao je Steinberg na konferenciji za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!