Zambijski mediji: Podignuta nova optužnica protiv Hrvata

09.02.2023.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Iva Vukadin/Dnevnik HTV-a/HRT/D.M./Hina

 Ndola: Odvjetnik u razgovoru s hrvatskim konzulom iz Pretorije Dariom Klasićem

Ndola: Odvjetnik u razgovoru s hrvatskim konzulom iz Pretorije Dariom Klasićem

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Nastavlja se agonija osmero hrvatskih državljana u Zambiji koji su, podsjetimo, ponovno uhićeni dok su u zračnoj luci čekali ukrcaj u zrakoplov za povratak kući. Iz našeg Ministarstva vanjskih poslova doznaje se da ovaj tjedan neće biti ponovno izvedeni pred nadležni sud. Za sada nema službenih informacija o tome što je uzrokovalo još jedan dramatičan obrat u tom slučaju. Neslužbeno, zambijski mediji javljaju javljaju da je protiv hrvatskih državljana podignuta nova optužnica.

Zambijske vlasti podignule su novu optužnicu za pokušaj trgovine djecom protiv četiri hrvatska para, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca.

Odvjetnik osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni netom nakon što su kupili zrakoplovne karte.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije.

Prilog Ive Vukadin iz sedišnjeg Dnevnika HTV-a pogledajte u nastavku:

MVEP: Nastavljamo pružati konzularnu pomoć


Veleposlanik RH u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Republici Zambiji. Hrvatskim državljanima je osigurana hrana, a pribavljaju se i ostale potrepštine, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.


Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja diplomatskim putem u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima, priopćeno je.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je u srijedu da je u zambijskom zakonu postoji odredbu da se nakon povlačenja optužnice ona može ponovno podići te da misli da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo.

- Čudno, da su pušteni i da im je određen rok od 48 sati da napuste državu pa su onda ponovo uhićeni. To je svakako čudno, rekao je Malenica.

Kazao je da Hrvatska nastavlja pokušavati na sve moguće načine pomoći hrvatskim državljanima.

- Uz odrasle hrvatske državljane nastavljamo brigu i za djecu, naravno, rekao je Malenica i dodao da je novonastala situacija "vrlo ozbiljna".

Novi dokazi?


Nagađa se o novim dokazima, ali i tome da je protiv njih stigla nova prijava, i to iz Hrvatske. Dok se god ročište ne održi, vjerojatno će ostati nepoznato zbog čega su vraćeni u pritvor. Za to vrijeme, u Hrvatskoj burne reakcije i optužbe sa svih strana.

- Parovi su došli u Kongo, u Zambiju, ispričavam se, kao posvojitelji u pokušaju i čekali su da im nekim čudnim kanalima ta djeca dođu s kojima bi se vratili nazad, rekao je Igor Peternel, Domovinski pokret.

- Napravili ste doslovno hajku. Djecu se povlači iz vrtića i škola zbog toga što im se doslovno govori da su ukradena. Jer su to čuli vas...A vi gospodine Peternel odete kod Bujanca u emisiju da biste s njime zvali zambijske novinare, da bi im govorili tko je od naših građana transrodan ili nije transrodan, kako bi ih zapravo izložili progonu zbog te činjenice jer znate da Zambija ima zakon koji transrodnost kažnjava doživotnim zatvorom. Dakle, vi naše građane izlažete kaznenom progonu u drugoj zemlji za stvar koja u Hrvatskoj legalna, dapače gdje im Ustav garantira ravnopravnost. U vašim krugovima to se zove druker, cinker i to je ono što ste vi, Bujanec i vaša ekipa, poručila je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka pa dodala.

Državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić rekla je u sinoćnjoj emisiji Otvoreno da Ministarstvo nema informacije da je dvoje Hrvata zaraženo malarijom, ali da će učiniti sve da im svi lijekovi budu dostupni.

- Što se dogodilo ne možemo znati sve dok se na sudu ponovno ne iznesu relevantne informacije. Djeca su i dalje izolirana od svojih posvojitelja, U Zambiji su, međutim predstavnici Hrvatske do djece ne mogu doći, poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca, kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz DR Kongo koju su posvojili i namjeravali povesti u Hrvatsku. Nakon odbacivanja optužnice četiri para posvojitelja su krenula za Hrvatsku, ali su u zračnoj luci ponovo uhićen i tereti ih se za isto kazneno djelo kao u prosincu, trgovinu djecom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!