10:15 / 11.12.2021.

Autor: Hina/HRT

Novozelanđanin se cijepio 10 puta u jednom danu, pokrenuta istraga

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zdravstvene vlasti Novog Zelanda pokrenule su istragu nakon što se muškarac navodno cijepio protiv bolesti COVID 19 do 10 puta u jednom danu, javljaju lokalni mediji.

Smatra se da je muškarac plaćen da se cijepi umjesto drugih ljudi, objavio je u subotu portal Stuff. Novozelandsko ministarstvo zdravstva tu situaciju je ozbiljno shvatilo, rekla je za Stuff voditeljica programa cjepiva i imunizacije protiv COVID-a Astrid Koornneef.

- Vrlo smo zabrinuti zbog ove situacije i radimo s nadležnim agencijama, rekla je.

- Netočan status cijepljenja ne ugrožava samo vas, nego u budućnosti i vaše prijatelje, rodbinu i zajednicu, kao i zdravstvene ekipe koji vas sada liječe, rekla je.

Na Novom Zelandu ljudi ne moraju pokazati identifikacijski dokument kada primaju cjepivo.

Mnoge tvrtke i objekti u zemlji koriste domaću potvrdu o cijepljenju koja dopušta pristup mjestima samo potpuno cijepljenim osobama.

Oko 89 posto stanovnika Novog Zelanda u potpunosti je cijepljeno. S populacijom od 5 milijuna, zemlja je prijavila oko 12.500 slučajeva covida-19 i 46 smrtnih ishoda od početka pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!