07:29 / 05.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Novozelandska premijerka na sjednici australske vlade, mogućnost obnove putovanja

Foto: Ross Giblin/REUTERS, arhiva

Foto: Ross Giblin/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Novi Zeland drugi dan zaredom nije zabilježio ni jedan slučaj zaraze koronavirusom. Ta zemlja do sada ima 1486 oboljelih i 20 smrtnih slučajeva.
Snažna veza između Australije i Novog Zelanda dodatno je ojačana, izjavila je novozelandska premijerka Jacinda Ardern nakon što je videovezom sudjelovala na sjednici australske vlade.

Ardern je kazala kako je tijekom razgovora bilo riječi o iskustvu svake od zemalja u borbi s pandemijom izazvanom koronavirusom te su se analizirale mogućnosti suradnje dviju država.

- Susret je bio moguć zbog toga što zemlje s obje strane Tasmanskog mora imaju vodeće rezultate u svijetu u stavljanju virusa pod kontrolu. Trebamo biti ponosni na svoje napore i to je pokazatelj čvrste veze između nas, rekla je Ardern.

Potvrdila je da je bilo riječi o mogućnosti uspostave slobodnog zračnog prometa između Australije i Novog Zelanda.

- Obje zemlje spremne su ostvariti dobitak ponovnom uspostavom zračne veze. Obitelji i prijatelji premošćuju Tasmansko more, kazala je Ardern.

Novi Zeland drugi dan zaredom nije zabilježio ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavile su zdravstvene vlasti. Ta zemlja do sada ima 1486 oboljelih i 20 smrtnih slučajeva.

Australska vlada na današnjoj je sjednici razmatrala mogućnost otvaranja granica nakon uspjeha ostvarenog u kontroli epidemije.

Obje zemlje bilježe smrtnost od koronavirusa ispod 1 posto, daleko manje od mnogih drugih država, i planiraju polako otvoriti svoje granice, uključujući putovanja preko Tasmanskog mora bez obvezne karantene.

- Australci i Novozelanđani putuju ovim pravcem više nego igdje drugdje, rekla je Ardern, dodavši da su obje zemlje spremne ponovno pokrenuti putovanja.

Posljednji je put novozelandski čelnik sudjelovao na sjednici australske vlade za vrijeme 2. svjetskog rata.

Australija je zabilježila oko 6800 slučajeva zaraze koronavirusom i 96 umrlih, zahvaljujući brzoj primjeni mjera socijalne distance i zatvaranju granica.

Uoči sjednice vlade premijerka Novog Južnog Walesa Gladys Berejiklian kazala je kako se nada da se može uspostaviti most između dviju zemalja kad je riječ o putovanjima.

Izvršni direktor australske zrakoplovne kompanije Qantas Airways rekao je da se letovi između dviju zemalja mogu obnoviti vrlo brzo nakon ponovnog otvaranja domaćih ruta.

Australija je od sredine ožujka do sredine travnja izgubila oko milijun radnih mjesta zbog zatvaranja velikog dijela gospodarstva u borbi s koronavirusom, pokazuju službene statistike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!