07:20 / 21.03.2020.

Autor: Hina/I.Z.

Novozelandska premijerka pozvala na ograničenje kretanja

Foto:Martin Hunter, Reuters

Foto:Martin Hunter, Reuters

Foto: - / REUTERS

Novozelandska čelnica (39) kazala je u televizijskom obraćanju naciji da za sada škole ostaju otvorene, slično kako je to slučaj i u obližnjoj Australiji.
Novozelandska premijerka Jacinda Ardern danas je pozvala svoje sunarodnjake da odustanu od svih manje bitnih međunarodnih putovanja te zatražila od starijih ljudi da ostanu kod kuće, u situaciji kada zemlja bilježi više od 50 zaraženih koronavirusom.

-
I susjedne zemlje uvode sve rigoroznije mjere

Novozelandska čelnica (39) kazala je u televizijskom obraćanju naciji da za sada škole ostaju otvorene, slično kako je to slučaj i u obližnjoj Australiji.

- Škole će se zatvoriti pojavi li se slučaj koji ugrožava školu, kazala je Ardern dodavši da "slanje djece kući u ovom trenutku bitno ne smanjuje transmisiju u zajednici, kazala je .

- Uvjeravam vas da konstantno nadziremo ova pitanja kako bi djeca bila sigurna, kazala je novozelandska premijerka.

Objavljujući novi sustav uzbunjivanja, Ardern je rekla da je Novi Zeland na drugoj razini uzbune, kada je virus prisutan, no kako rizik raste s povećanjem broja slučajeva.

Pozvala je starije od 70 godina da ostanu kod kuće koliko god je to moguće.

Ranije je novozelandski ministar zdravstva Ashley Bloomfield rekao kako je u zadnja 24 sata u zemlji zabilježeno 14 novih slučajeva te da ukupno ima 53 zaraženih.

Mjere koje uvode Novi Zeland i Australija bez presedana su za te zemlje te uključuju, primjerice, i zabranu ulaska stranim državljanima, no one su još uvijek manje stroge od onih koje se uvode u Europi i Sjevernoj Americi koje su pogođene znatno višim razinama infekcije i nalaze se u karanteni.

Novi Zeland i Australija predstavljaju izlaz za male pacifičke otoke koji se također suočavaju s epidemijom. Francuska Polinezija i Guam među najjače su pogođenim otočkim pacifičkim državama, a Covid-19 rekordno je prisutan i na Fidžiju i u Novoj Kaledoniji.

Brazil uveo izvanredno stanje, Čileanci traže uvođenje karantene

Brazil je postao posljednja u nizu zemalja koje su uvele izvanredno stanje zbog zaraze koronavirusom, koja se nastavlja širiti i u ovoj južnoameričkoj zemlji.

Nakon što je to ranije napravio donji, Zastupnički dom, i brazilski je Senat jučer odobrio odluku o izvanrednom stanju na temelju koje se oslobađanju financijska sredstva koja bi trebala pomoći državi da se nosi s nastalom krizom.

Novac je namijenjen freelancerima i dnevno angažiranim radnicima koji će dobiti mjesečnu potporu od 200 reala (40 dolara) kako bi im se pomoglo prebroditi financijske učinke krize.

Senat je glasao putem videokonferencije jer su i predsjednik Senata Davi Alcolumbre i senator Nelsinho Trad zaraženi koronavirusom.

Trad je bio među brazilskim dužnosnicima koji su pratili predsjednika Jaira Bolsonara na Floridi na sastanku s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji se potom i sam testirao i test mu je bio negativan.

U Brazilu je do sada zabilježeno 900 slučajeva zaraze koronavirusom te najmanje 11 umrlih.

Čileanski predsjednik pod pritiskom da uvede karantenu

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera pod rastućim je pritiskom da uvede karantenu, kojeg na njega vrše oporbeni čelnici, medicinski stručnjaci i lokalni gradonačelnici, koji su već uveli neke svoje mjere želeći ograničiti širenje bolesti.

Ukupno 56 gradonačelnika iz središnjeg Čilea uputilo je u petak otvoreno pismo Pineri u kojem navode da, s obzirom da se karantena pokazala najučinkovitijim načinom borbe protiv virusa u drugim zemljama, Čile "ne smije odlagati" da to i sam napravi.

Neki gradonačelnici otišli su toliko daleko da su naložili patroliranje policije ulicama i pozivanje megafonom ljude da prijave sve one koji imaju simptome a izlaze iz svojih domova.

Predsjednik centrističkih Kršćanskih demokrata kazao je da Čile sa svojih 434 poznata slučaja koronavirusa treba slijediti primjer Argentine i da Pinera treba uvesti "potpunu i trenutnu karantenu".

Pinerina administracija izložena je petomjesečnim prosvjedima zbog nejednakosti, a njegova popularnost na najnižoj je razini koju je uživao neki predsjednik od pada Pinochetova režima 1990.

Ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumer navodi da je vlada već jučer poduzela mjere, zatvaranje kina, restorana, barova i klubova, no da će poduzeti i nove.

Ispitivanje koje je proveo Ipsos pokazuje da se Čileanci sve više boje koronavirusa te da 82 posto njih podupire uvođenje nacionalne karantene. No samo 67 posto starih između 16 i 35 godina vidi situaciju "ozbiljnom".

Argentina, koja do sada bilježi 128 slučajeva koronavirusa i troje umrlih, u petak je uvela zatvaranje granica za sve strane državljane, restrikciju domaćeg prometa na većim udaljenostima te je ukinula sva velika okupljanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!