06:52 / 04.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Novozelandske trgovine nakon ekstremističkog napada s polica uklanjaju noževe i škare

Novozelanske trgovine nakon ekstremističkog napada s polica uklanjaju noževe i škare

Novozelanske trgovine nakon ekstremističkog napada s polica uklanjaju noževe i škare

Foto: Ricky Wilson / Reuters

Novozelandski lanac supermarketa Countdown izvijestio je u subotu da uklanja noževe i škare sa svojih polica, dan nakon što je čovjek kojega vlasti nazivaju islamističkim ekstremistom ubo šest osoba u jednoj od njihovih trgovina.

- Sinoć smo donijeli odluku da privremeno uklonimo sve noževe i škare s polica dok razmatramo trebamo li ih nastaviti prodavati, rekla je Kiri Hannifin, direktorica za sigurnost tvrtke Countdown.

- Želimo da se naš tim osjeća sigurno kad dođe na posao, posebno s obzirom na jučerašnje događaje, rekla je u izjavi za medije.

Drugi lanci supermarketa također su uklonili oštre noževe iz prodaje, izvijestili su lokalni mediji, prenosi Reuters.

Policija je ustrijelila napadača, državljanina Šri Lanke, čiji identitet nije otkriven zbog sudske zabrane. Premijerka Jacinda Ardern rekla je da je bio inspiriran militantnom grupom tzv. Islamskom državom i da je bio pod stalnim policijskim nadzorom.

Policija je pratila muškarca kada je ušao u supermarket Countdown u trgovačkom centru New Lynn u Aucklandu. Rekli su da su mislili da je ušao nešto kupiti, ali je uzeo nož i počeo ubadati ljude.

Policija je rekla da su ga ustrijelili unutar minute od početka napada. Tri od šest žrtava u kritičnom je stanju.

Ardern je rekla da je napadač pod nadzorom od 2016. zbog njegove podrške nasilnoj ideologiji inspiriranoj tzv. Islamskom državom. Prema zakonu, nije ga bilo moguće držati u zatvoru pa je bio pod stalnom policijskom pratnjom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!