12:09 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Nuklearni napad na Nagasaki - 73. godišnjica

-

-

Foto: - / -

Japan obilježava 73. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki. Bomba je bačena u 11 sati i 2 minute, tri dana nakon bombardiranja Hirošime.
Japan obilježava 73. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki. Bomba je bačena u 11 sati i 2 minute, tri dana nakon bombardiranja Hirošime. Napad je odobrio Harry Truman.

Više od 150 tisuća ljudi poginulo je od posljedica bombardiranja i zračenja. Japan se predao šest dana nakon što je napadnut Nagasaki, što je ujedno bio kraj Drugoga svjetskog rata.

"Potpuna zabrana nuklearnog oružja ostaje prioritet Ujedinjenih naroda. Ovdje u Nagasakiju pozivam sve zemlje da se zauzmu za nuklearno razoružanje i da hitno započnu radnje kojima će pokazati vidljiv napredak. Države koje posjeduju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost", rekao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!