16:31 / 21.10.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Nuklearni reaktor u Rusiji isključen zbog ispuštanja pare

Nuklearna postrojenja

Nuklearna postrojenja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nuklearni reaktor na jugu Rusije isključen je pošto je otkriveno da ispušta paru, ali to nije dovelo do povećanja radioaktivnog zračenja, priopćio je u četvrtak operater.

Kako navodi Rosenergoatom, podružnica ruske nuklearne agencije Rosatoma, reaktor br. 2 od četiri koliko ih ima ta elektrana blizu Rostova na Donu, na jugu zemlje, morao se isključiti zbog popravka pošto je u srijedu u 23.54 sati po srednjoeuropskom vremenu otkriveno da pušta paru.


Uzrok je neispravan spoj na 18-milimetarskoj cijevi kojom neradioaktivna voda ide u generator pare reaktora, navodi isti izvor.


- Mlaz pare bio je tanak, rekao je za AFP Andrej Timonov, glasnogovornik Rosenergoatoma.


Rekao je da incident nije opasan i da će se "sve popraviti za dva dana", kada se cijev ohladi.


Rosenergoatom navodi da razina radioaktivnog zračenja u krugu elektrane "odgovara normalnoj". 


Rusija je među glavnim proizvođačima nuklearne energije u svijetu. Rosatom ima u svojoj nadležnosti 38 reaktora izgrađenih uglavnom u sovjetsko doba, u 11 elektrana diljem zemlje.


Sovjetski Savez je u ljeto 1986. bio poprište najgore nuklearne katastrofe u svijetu kada je eksplodirao reaktor br. 4 u Černobilu, danas u Ukrajini, pri čemu su radioaktivne čestice kontaminirale dobar dio Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!