Nuklearni ugovor: SAD upozorava da je "na Teheranu da povuče potez"

22.03.2022.

23:18

Autor: Hina/HRT

default error photo

 Sjedinjene Države su u utorak upozorile da je na Iranu odgovornost za deblokadu pregovora kako bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu, koji i dalje zapinju na "teškim" pitanjima.

- Lopta je u polju Teherana koji treba donijeti odluke koje mu se čine teške, rekao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price, prekidajući, drugi dan zaredom, sa stanovitim optimizmom koji se nazirao početkom ožujka.

- Postoji niz teških tema koje još pokušavamo riješiti. Dogovor ovog tipa nije ni brzo očekivan ni siguran i zato smo dobar dio godine bili spremni na sve pretpostavke, na sve scenarije, pa i na neuspjeh pregovora i na propast ugovora koji treba spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje, istaknuo je glasnogovornik. 

- Dugo smo razgovarali o alternativama s našim partnerima u regiji, na Bliskom istoku i "s našim europskim saveznicima", "za koje smo se puno pripremali, istaknuo je, ne otkrivši kako bi izgledao taj plan B.

Samo je ponovio da će se ispuniti obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će spriječiti Iran u proizvodnji nuklearnog oružja, uz pristanak Teherana ili bez njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!