07:30 / 28.09.2020.

Autor: M.Š./HRT

NY Times: Trump 10 od zadnjih 15 godina nije platio porez na dobit!

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: - / REUTERS

Predsjednik Donald Trump platio je iznimno mali porez na dohodak proteklih godina, objavio je u nedjelju New York Times.
Predsjednik Donald Trump platio je iznimno malen porez na dohodak proteklih godina, objavio je u nedjelju New York Times.

NY Times je naveo da je Donald Trump, koji nastoji ponovno biti izabran u studenome na drugi mandat, platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Trump je uspio smanjiti porezne obveze prijavljujući velike gubitke u svojem poslovnom carstvu. List je objavio da je Trump 2018. prijavio gubitke od 47,4 milijuna dolara, unatoč tome što je te godine prijavio prihod od 434,9 milijuna dolara.

Trump je osporio izvješće u nedjelju nazvavši ga "totalno lažnom viješću" na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

U izjavi za Times odvjetnik Trumpove organizacije Alan Garten rekao je da je Trump platio milijune dolara poreza tijekom prošlih 10 godina, ali se nije jasno osvrnuo na izvješće Timesa.

Odstupajući od standardne prakse predsjedničkih kandidata, Trump dosljedno odbija objaviti podatke o svojim poreznim davanjima, kazavši da su oni pod revizijom.

Times navodi da je prikupio podatke o poreznim prijavama tijekom dva desetljeća za Trumpa i tvrtke unutar njegove poslovne organizacije.

List je također objavio da je Trump predmet deset godina duge revizije koju provodi uprava poreznih prihoda zbog povrata poreza od više od 72,9 milijuna dolara koji je tražio nakon što je prijavio velike gubitke.

Ako porezna uprava donese presudu protiv njega u toj reviziji, možda će morati platiti više od 100 milijuna dolara, navodi list.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!