Zovko: Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH

25.08.2022.

08:38

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Željana Zovko

Željana Zovko

Foto: HTV / HRT

Dana 28. srpnja visoki je predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona. Prošlo je gotovo mjesec dana, a političari za dogovor u Bosni i Hercegovini dobili su šest tjedana.

Konkretno, riječ je o uvođenju cenzusa od tri posto u kantonima za izbor izaslanika u Dom naroda Parlamenta i izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH.

Osvrćući se na izmjene izbornih pravila, Schmidt je rekao kako misli da to u ovom trenutku nije izvedivo.

- Ne smije biti diskriminacije, važna je proporcionalnost i potpora građana, rekao je Schmidt.

Čelnicima političkih stranaka poručio je da im daje rok od šest tjedana za dogovor o promjenama Ustava Federacije BiH, a u protivnom će postupiti i izreći mjere kako je predviđeno nacrtima odluka.

- BiH je u specifičnoj situaciji, imamo tri člana Predsjedništva od kojih su dva bošnjačka zbog neprimjene presude Ljubić. Imamo i predstavnika iz Republike Srpske koji štiti srpsku poziciju i poziciju Srbije da se ne odredi prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, snažno, kako bi to trebalo, rekla je gostujući u Studiju 4 zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko

Postoje prijetnje o mogućem novom sukobu u BiH.

- Koliko su realne, teško je reći. Sve što je izgledalo nemoguće, nakon invazije na Ukrajinu i priča o korištenju nuklearnog naoružanja, sada se čini moguće, ističe. 

- Treba se pripremiti na moguću komplikaciju situacije u BiH, dodala je Zovko.

Ističe također da je Christian Schmidt u prilično nezavidnoj situaciji, da treba opravdati ulogu visokog predstavnika.

- Imam dobru vjeru da će donijeti odluku kojom će pokazati nepristranost tog ureda. Tri strane se ne mogu dogovoriti, a ono što bi on trebao učiniti jest provedba presude Ljubić. 

Smatra da u šest tjedana ne može doći do dogovora. 

- Bošnjačka strana javno je rekla da ne želi dogovor, nego da se provedbom rezultata označi kraj sudjelovanja Hrvata u vlasti u BiH. Znači, na svim razinama, od Federacije do države. Opet će biti pokušaj da Bošnjaci izaberu dva člana Predsjedništva, oni ne žele dogovor. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!