13:35 / 20.04.2022.

Autor: Hina/HRT

O izručenju Assangea SAD-u odlučit će ministrica Patel

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Foto: Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Britanski sudac proslijedio je u srijedu slučaj Juliana Assangea ministrici unutarnjih poslova Priti Patel koja će odlučiti treba li osnivača Wikileaksa izručiti SAD-u zbog objavljivanja američkih tajnih dokumenata. 

Taj proceduralni korak u dugogodišnjoj pravnoj bitki objavljen je na ročištu u Londonu, nakon odluke iz ožujka da se Assangeu onemogući žalba na izručenje.


Dokument o izručenju sada mora potpisati Patel, nakon čega Assange može pokušati osporiti tu odluku sudskom procjenom njezine zakonitosti.


To znači da će neki od odabranih sudaca preispitati legitimnost odluke javnog tijela.


SAD traži izručenje Assangea po 18 točaka optužnice za kaznena djela, uključuvši i kršenje zakona o špijunaži, nakon što je Wikileaks 2010. objavio tisuće američkih dokumenata s oznakom tajnosti.


Assange odbacuje bilo kakvu krivnju. U zatvoru u jugoistočnom Londonu se nalazi od 2019., a prije toga je sedam godina proveo u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu gdje je pronašao utočište od progona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!