21:11 / 12.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Obama u memoarima: "Naše su podjele duboke"

Foto:  REUTERS/Brandon Bell

Foto: REUTERS/Brandon Bell

Foto: - / REUTERS

Podjele Amerike su "duboke": U prvom dijelu svojih memoara Barack Obama prepričava svoje predsjedništvo.
Podjele Amerike su "duboke": U prvom dijelu svojih memoara Barack Obama prepričava svoje predsjedništvo i podsjeća na četiri protekle godine naglašavajući da sam odlazak Donalda Trumpa neće biti dovoljan za promjenu stanja.

➡️ Trump čini sve da blokira novu administraciju

U memoarima pod naslovom "Obećana zemlja", bivši predsjednik vraća se na 2016. i iznenadnu pobjedu čovjeka "dijametralno različitog" od njega.

Četrdeset i četvrti predsjednik SAD-a žali zbog sustavnog gaženja standarda i odbacivanja činjenica i vrijednosti koje su republikanci i demokrati podrazumijevali kao zadane.

- Najviše zabrinjava što se čini da naša demokracija stoji na rubu pada u krizu, napisao je u knjizi završenoj prije izbora 3. studenoga u kojoj predviđa pobjedu svog bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

- Ta kriza je zaglavljena u sukobu dviju vizija onoga što je Amerika i kakva bi trebala biti, nastavio je.

- Kriza koja je podijelila građane, bijesne i nepovjerljive, dodao je u jednom izvatku, objavljenom u listu The Atlantic.

- Znam da jedan izbor neće riješiti problem, naglasio je i dodao kako su podjele duboke, izazovi pred nama uznemirujući.

Barack Obama (59) koji je bio na vlasti od 2009. do 2017. priznaje da razgovor o "idealima" Amerike teško pada u razdoblju velikih izazova u zemlji.

- Brzi pogled na novinske naslove pokazuje da su ideali ove zemlje pali u drugi plan, iza kapitalizma morskih pasa i sustava kasti prema rasnim osnovama, govori. 

Priznaje da se pitao nije li bio previše umjeren u izražavanju i preoprezan u postupcima. Ovo pitanje ostavlja otvorenim i navodi da je dugoročno optimist, i ponavlja svoje uvjerenje da se uz "odlučnost i puno mašte Amerika može nadati da će odraziti ono najbolje u nama".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!