Obavještajna agencija BiH upozorava na opasnost od kibernetičkih napada

02.09.2022.

17:09

Autor: Hina/HRT

Kibernetički napad

Kibernetički napad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) upozorila je u petak na opasnost od kibernetičkih napada na informatičke sustave u toj zemlji te je pozvala sve državne institucije ali i privatne tvrtke da odmah poduzmu sve mjere zaštite.

U priopćenju dostavljenom medijima iz OSA-e ističu kako je u proteklom razdoblju u BiH i regiji regisitriran veliki broj "cyber" incidenata.

Stoga pozivaju sve institucije i privatni sektor da provedu sigurnosnu procjenu svojih sustava i poduzmu nužne mjere i procedure preventivne zaštite.

"Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informacijsko-komunikacijskih sustava i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje "cyber" napada u Bosni i Hercegovini", stoji u upozorenju.

OSA je reagirala dan nakon što je medijska kuća "Avaz" objavila kako su hakirane njezine mrežne stranice odnosno Facebook profil. Uredništvo "Avaza" ocijenilo je kako je riječ o otvorenom napadu na slobodu medija te su slučaj prijavili policiji tražeći brzu istragu i otkrivanje počinitelja.

Iz obavještajne agencije BiH ističu kako su u svakodnevnom kontaktu s domaćim i međunarodnim partnerima s ciljem zaštite građana i institucija od malicioznih utjecaja i prijetnji koje su intenzivirane u posljednje vrijeme.

"OSA prati sve pokušaje nezakonitih radnji u 'cyber' prostoru u cilju otkrivanju počinitelja i motiva", stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!