22:40 / 02.03.2021.

Autor: Hina

Obavještajni odbor američkog Senata potvrdio Burnsa za šefa CIA-e

 William Burns

William Burns

Foto: Tom Williams / Pool via REUTERS

Odbor za obavještajna pitanja američkog Senata jednoglasno je potvrdio u utorak bivšeg diplomata Williama Burnsa za budućeg šefa CIA-e, izjavio je senator Mark Warner, predsjedavajući odbora.

On je rekao da ova jednoglasna potvrda veteranskog diplomata Burnsa, kandidata predsjednika Joea Bidena za direktora CIA-a, svjedoči o njegovim "neupitnim kvalifikacijama za tu dužnost, dugogodišnjem iskustvu u pitanjima nacionalne sigurnosti i pohvalnoj predanosti javnoj službi".

Warner je dodao kako se nada da će sada cijeli Senat potvrditi Burnsa bez nepotrebnih odgoda.

Tijekom saslušanja pred odborom prošli mjesec Burns je rekao da na "sve složenijoj i kompetitivnijoj" međunarodnoj sceni, "grabežljiv" stav kineske vlade predstavlja "naš najveći geopolitički izazov",

Williams Burns će zamijeniti Ginu Haspel, prvu ženu na čelu CIA-e, čiju je karijeru zamrljala njezina sporna uloga u programima mučenja nakon napada 11. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!