10:12 / 10.07.2020.

Autor: Vijesti/IMS/B.A./P.F./HRT/Hina

Obilježava se 25. godišnjica genocida u Srebrenici

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Foto: - / REUTERS

Posmrtni ostaci devet žrtava genocida u Srebrenici iz Sarajeva su prebačeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će sutra biti pokopani.
Posmrtni ostaci devet žrtava genocida u Srebrenici iz Sarajeva su prebačeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će sutra biti pokopani.

U istočnoj enklavi, pred kraj rata u BiH 1995. godine, u zločinu pod zapovjedništvom Ratka Mladića, ubijeno je 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Projekcija cvijeta ''Sjećanje"

U povodu obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u 21 sat kod fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu održana je svjetlosna projekcija cvijeta ''Sjećanje". Cvijet je niknuo iz boli, a predstavlja simbol borbe protiv masovnih stradanja ljudi.

Bošnjačke udruge u Splitu organizirale su večeras tradicionalni mimohod u spomen na žrtve Srebrenice, a s Rive je u more bačeno 25 ruža kao simbol 25 godina od masakra u Srebrenici u ljeto 1995. koji su počinile srpske postrojbe pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" u Rijeci

Mimohod "Srebrenica svijetom hodi" održan je u Rijeci u znak sjećanje na srebreničku tragedije, na 25. obljetnicu srpskog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Sudionici su u bijelim majicama prošli trasom od Mosta hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, preko Korza do Gata Karoline riječke. Tu su u more položili 25 bijelih ruža za 25 godina od tragičnih događaja u kojima je ubijeno više od 8000 Bošnjaka.

Mimohod su organizirale udruge bošnjačke nacionalne manjine u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. 

Ovim povodom je na Korzu od 6. do 13. srpnja postavljena izložba dokumentarnih fotografija Srebrenica 25 godina od genocida.

Komemoracija u Europskom parlamentu

Komemoracija u povodu 25. godišnjice genocida održana je i u Europskom parlamentu, gdje je hrvatski zastupnik Tonino Picula istaknuo nužnost borbe protiv negiranja genocida i zaštite žrtava od iskorištavanja u dnevnopolitičke svrhe.

"