Obilježavanje Dana antifašističke borbe izazvalo nove podjele u Mostaru

09.05.2018.

17:50

Autor: I.M./Hina

default error photo
Obilježavanje Dana Europe i Dana borbe protiv fašizma u Mostaru je poslužilo za nove podjele i međusobne optužbe hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Obilježavanje Dana Europe i Dana borbe protiv fašizma u Mostaru je poslužilo za nove podjele i međusobne optužbe hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Na mostarskom spomen-kompleksu Partizanskog groblja uz predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića (SDA), premijera Federacije BiH Fadila Novalića i druge bošnjačke dužnosnike koji su položili vijence u spomen na Dan pobjede nad fašizmom, bio je i voditelj ureda Europske unije u BiH Lars Gunnar Wigemark. Na skupu nisu bili predstavnici hrvatskih političkih stranaka i lokalnih vlasti.

Zvizdić, dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), istaknuo je da je odlučio podržati inicijativu mostarskih nevladinih organizacija kako bi se obnovilo partizansko spomen-obilježje koje je godinama bilo devastirano, dodajući da "fašističke i hegemonističke ideologije još nisu poražene". Pritom je istaknuo da za njega borba protiv fašizma predstavlja "borbu protiv svih podjela, nacionalnih, vjerskih, ideoloških", za koje je rekao da su nametnute izvana.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić (HDZ BiH) istaknuo je da se takvim događajima, u koje nisu bile uključene gradske vlasti, samo želi destabilizirati grad. Dodao je da je jedini motiv današnjeg okupljanja bošnjačkih političara bio događaj iskoristiti za prizemna dnevno-politička podmetanja.

Mostarski spomen-kompleks Partizansko groblje izgrađeno je 1965. na zemljištu koje je oteto Katoličkoj crkvi i u njega su sahranjeni pripadnici postrojbi Narodnooslobodilačke borbe. Nakon posljednjeg rata ovaj je kompleks bio oštećen nekoliko puta te su na njemu ispisivani uvredljivi sadržaji. Nedavno je mostarski Centar za mir pokrenuo akciju za revitalizaciju Partizanskog groblja, a u cijelome poslu zaobiđene su strukture gradskih vlasti Mostara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!