Obilježavanje Velikog petka diljem svijeta

30.03.2018.

10:31

Autor: S.M./M.M./Hina

-

-

Foto: - / -

Ovog petka najmanje su tri osobe pribijene čavlima na križeve u selima sjeverno od Manile.
U staroj jeruzalemskoj jezgri Viom Dolorosom procesija istim putem kojim je, kako se vjeruje, prošao Isus prije raspeća. Tisuće hodočasnika i turista prate prolazak kroz 14 postaja.

Na drugom kraju svijeta filipinski katolici svake se godine u povodu Uskrsa podvrgavaju pravoj žrtvi - raspeću. Običaj je uveden 60-ih godina prošlog stoljeća i tamošnja ga katolička crkva ne odobrava, no privlači turiste.

Svake godine sela dva dana prije Uskrsa obilježavaju sjećanje na jedan od najkarakterističnijih trenutaka Pasije, na nezadovoljstvo Crkve, koja ne podupire njihovu praksu. Ti prizori privlače tisuće vjernika i turista u gotovo karnevalskoj atmosferi.

Ovog petka najmanje su tri osobe pribijene čavlima na križeve u selima sjeverno od Manile. Samo nekoliko minuta provode tako razapeti, a težinu im podupire mala stuba pričvršćena za križ. Zatim ih se spušta s križa i pruža im se njega.

Drugi vrhunac je procesija pokajnika golog poprsja koji si bičuju leđa do krvi. Na njihovu putu automobili, nastambe pa čak i boce vode koje nude ulični prodavači poprskani su krvlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!