Obilježena 30. obljetnica turskog priznanja hrvatske neovisnosti

07.02.2022.

17:53

Autor: HRT/IMS/V.G.

Most sultana Mehmeta u Istanbulu

Most sultana Mehmeta u Istanbulu

Foto: HTV / HRT

Napoleon je za Istanbul rekao: “Kad bi cijeli svijet bio jedna država, Istanbul bi bio glavni grad”. Sinoć je u jedinom gradu na dva kontinenta, prijestolnici triju carstava, sve bilo u znaku hrvatsko-turskog prijateljstva.

30. godina turskog priznanja hrvatske neovisnosti

30. godina turskog priznanja hrvatske neovisnosti

Foto: HTV / HRT

Svečanim prijemom u kultnom hotelu Pera Palace koji je uz naš zagrebački hotel Esplanade bio na ruti Orient Expressa sinoć je obilježeno 30. godina priznanja Republike Hrvatske u organizaciji Generalnog konzulata RH u Istanbulu.

Na svečanu obljetnicu, Bospor je bio u bojama hrvatske zastave a Most sultana Mehmeta koji povezuje istok i zapad, Europu i Aziju, bio je osvijetljen u bojama hrvatske trobojnice.

Svečanu obljetnicu svojim su prisustvom uveličali: Njegova svesvetost arhiepiskop carigradski novorimski i ekumenski patrijarh Bartolomej, Hikmet Çetin, onodobni turski ministar vanjskih poslova, nećakinja pokojnoga turskog predsjednika Süleymana Demirela, Özlem Bozkurt Gevrek, zamjenica turskoga guvernera, vlasnik Kent banke, Mustafa Suzer te brojni uzvanici iz diplomatskog zbora, businessa, kulture, sporta, znanosti i medija.

U sklopu obilježavanja 30. godina diplomatskih odnosa, Generalni konzulat RH u Istanbulu započeo je s održavanjem tečaja hrvatskoga jezika i kulture koji je pobudio velik interes javnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!