07:05 / 06.08.2020.

Autor: Hina

Obilježena 75. godišnjica napada na Hirošimu

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

U četvrtak, točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je golemo zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na velikoj ljetnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.
Golemo zvono odjeknulo je u četvrtak ujutro u Hirošimi na 75. godišnjicu prvog napada atomskom bombom u povijesti, na početku komemorativne svečanosti s koje je gradonačelnik pozvao sve zemlje da odbace sebični nacionalizam i ujedine se u borbi protiv svih prijetnji.

Zbog protuepidemijskih mjera ulazak u Memorijalni park mira na komemorativnu svečanost ove je godine bio ograničen samo na preživjele i njihove obitelji.

S obzirom na važnost 75. godišnjice bombardiranja, u kojemu je ubijeno 140.000 ljudi, unatoč epidemiji koronavirusa, gradske su vlasti, uz stroge mjere opreza, ipak odlučile održati komemoraciju.

- 6. kolovoza 1945. jedna je atomska bomba uništila naš grad. Tada se govorilo da ovdje ništa neće rasti idućih 75 godina, a ipak, Hirošima se oporavila i postala simbol mira, rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

Nebo je bilo vedro 6. kolovoza 1945. kad je u 8.15 američki bombarder B-29 Enola Gay bacio na grad atomsku bombu Little Boy koja je istog dana i sljedećih tjedana usmrtila 140.000 ljudi.

U četvrtak, točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala, zazvonilo je golemo zvono dok su okupljeni u Memorijalnom parku na velikoj ljetnoj vrućini tišinom odali počast žrtvama.

Gradonačelnik Matsui prisjetio se pandemije gripe 1918. koja je odnijela milijune života i terorizirala svijet jer se, istaknuo je, zemlje, sukobljene u Prvom svjetskom ratu nisu mogle zajednički suočiti s tom pošasti.

- Slijedilo je jačanje nacionalizma koji je doveo do Drugog svjetskog rata i napada atomskom bombom. Nikada ne smijemo dopustiti da se ta bolna prošlost ponovi. Civilno društvo mora odbaciti egocentrični nacionalizam i ujediniti se protiv svih prijetnji, poručio je Matsui.

Premijer Shinzo Abe tradicionalno je bio na komemoraciji, a okupljeni, kojih je bilo znatno manje nego prethodnih godina, držali su fizičku distancu i većinom nosili zaštitne maske.

- Pridržavajući se načela vezanih za nuklearno oružje, naša će nacija poslužiti kao most između zemalja koje o tome imaju različita stajališta. Ustrajat ćemo na poticanju na dijalog. I dalje ćemo podržavati napore međunarodne zajednice kojoj je cilj svijet bez nuklearnog oružja, rekao je Abe.Tri dana nakon Hirošime druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. kolovoza, otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!