Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

05.01.2023.

22:44

Autor: HRT

Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

Obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.

Foto: Otvoreno / HTV

Papa emeritus Benedikt XVI. pokopan je u bazilici sv. Petra. Sprovod, na kojem je bilo oko 50 tisuća vjernika, predvodio je njegov nasljednik papa Franjo.

Koja su važna obilježja pontifikata pape Benedikta XVI.? Kakva je njegova teološka ostavština?

Koliki je bio utjecaj Benedikta XVI.? Koliko je pomogao Hrvatskoj na europskom putu? Koliko su važni i kakvi su diplomatski odnosi s Vatikanom?

O tome su u emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića, govorili Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova, akademik Emilio Marin, bivši veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, mr. sc. Tanja Maleš, teologinja i urednica vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija te Darko Pavičić komentator "Večernjeg lista".

Benedikt XVI. ostavio je veliki trag, kazao je Grlić Radman. Hrvati su ga voljeli, a Bavarska je slična po svojoj kulturološkoj i religioznoj atmosferi, dodao je.

- Puno je znao o Hrvatima, jer je puno Hrvata živjelo u Bavarskoj. Jedan prijatelj mi je pripovijedao da je profesor Ratzinger za vrijeme duhovnih vježbi u jednom samostanu misionara na blagi način prenosio vlastite misli na slušatelja, a impresioniralo ih je i da je imao i sposobnost slušanja i volio je kvalitetnu argumentaciju, kazao je Grlić Radman. Njegov razgovor na duhovnim vježbama, kaže, nije završio pukim predavanjem, već se on rado družio s mladim ljudima.

Šest godina nakon susreta s mladima u Zagrebu, papa Benedikt XVI. toga se prisjetio za vrijeme posjeta kardinala Bozanića, kazala je Tanja Maleš. Veličina pape se pokazala tada, jer je s mladima klečao.

- Veličina takvih ljudi se očituje na koljenima i taj susret s Isusom proizveo je tišinu u kojoj se nije čuo zvuk mobitela, već cvrkut ptice i tišina koja je godila našim ušima, rekla je.

Naglasila je da je današnji događaj bio uistinu veličanstven i jedinstven.

Emilio Marin upoznao je Benedikta XVI. mjesec-dva prije nego je postao papa. Kazao je da je zajednički nazivnik Benedikta i njega bila Francuska akademija znanosti i umjetnosti, čiji su bili članovi obojica. Marin je bio u drugom razredu akademije za humanističke znanosti, a kardinal Ratzinger u petom razredu za društvene znanosti. 

- Kada je on postao papa svi smo bili ponosni, rekao je i potom opisao njihov susret na prijemu za diplomatski zbor nakon što je Benedikt XVI. postao papa.

Darko Pavičić je kazao da su danas u cijelom svijetu služene mise za papu Benedikta.

- Ovo vrijeme u kojem smo se zadnjih dana zatekli je duhovna mobilizacija. Kada je papa Franjo rekao da je Benediktu loše i kada je pozvao svijet da moli za njega, stvorilo se duhovno ozračje zajedništva koje je povelo sve ljude u istom smjeru, naglasio je.

Benedikt je svoj pontifikat završio prije devet godina, sam je sebe umirovio i otvorio put svom nasljedniku te je prvi papa emeritus na ovaj način.

- Tek sada, svojom smrću Benedikt je otišao i tek sada ćemo vidjeti njegovo nasljeđe koje je ogromno, rekao je Pavičić.

Maleš je kazala da je Benedikt bio čuvar vjere koji nije popuštao ideologijama i strujama, već je čuvao istinu vjere.

- To je papa koji je u svom pontifikatu napisao tri enciklike o temeljnim krepostima. Papa se nije smatrao autoritetom već čuvarom vjere, rekla je.

Benedikt XVI. susreo se s Hrvatima i njihovom željom za slobodom. Hrvati su imali vjeru koja je bila protkana tradicijom kršćanstva, naglasio je Grlić Radman.

Pavičić ističe kako je Benedikt utro put papi Franji i njih su dvojca blisko surađivali. To pokazuje da crkva ide u kontinuitetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!