Obilne kiše izazvale poplave u Lisabonu, jedna osoba poginula

08.12.2022.

07:24

Autor: Hina/HRT/R.S.

Poplave u Lisabonu

Poplave u Lisabonu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Lokalne vlasti glavnog portugalskog grada Lisabona u srijedu navečer su proglasile stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u kućama zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA stavila je Lisabon, kao i susjedni okrug Santarem i južnu regiju Algarve na crveno vremensko upozorenje zbog intenzivnih oborina i jakog vjetra koji se očekuju do petka. U Lisabonu je civilna zaštita izvijestila o stotinama incidenata, od poplavljenih ulica, željezničkih postaja i kazališta do bolnice te da su vlasti morale zatvoriti ceste i tunele.


Fotografije podijeljene na društvenim mrežama pokazuju poplave i u dijelovima lisabonske zračne luke, zbog čega su dva leta preusmjerena, nakon čega je glasnogovornica rekla da je zračna luka operativna.


Zapovjednik civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je 55-godišnja žena umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, blizu Lisabona. Njezin suprug, koji je također bio u podrumu, spašen je i preživio je.


- Apeliramo na ljude da ne napuštaju svoje domove tijekom ovih razdoblja jake kiše, rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nizinskim područjima da potraže sklonište na sigurnijim mjestima.


Ured gradonačelnika Lisabona također je zamolio ljude da ostanu u kućama, a gradonačelnik Carlos Moedas posjetio je neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji odvodnog tunela od pet kilometara.


- Ove promjene zbog globalnog zatopljenja su strašne, rekao je Moedas, dodajući moramo biti spremni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!