Obilne kiše u BiH otežale promet, zaustavljen rad hidroelektrane

18.01.2023.

Zadnja izmjena 20:01

Autor: Hina/HRT

Trebižat (arhivska fotografija)

Trebižat (arhivska fotografija)

Foto: Zoran Grizelj / VLM/PIXSELL

Obilne kiše izazvale su probleme na velikom broju magistralnih i regionalnih prometnica u Hercegovini, na području Ljubuškog proglašeno je izvanredno stanje te je obustavljen rad hidroelektrane na rijeci Trebižat, čiji je vodostaj u porastu.

U posljednja 24 sata u pojedinim općinama palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru, što je izazvalo bujične poplave pa je otežan promet i glavnom magistralnom poveznicom između Mostara i Sarajeva.


Kako su izvijestili iz Automoto saveza sa sjedištem u Mostaru, najteže je na dionici  ceste između Jablanice i Salakovca, gdje se zbog veće količine vode na kolniku  preporučuje oprezna vožnja.


Na više regionalnih prometnica bujične poplave i odroni otežavaju promet. Obustavljen je i rad hidroelektrane Peć Mlini na rijeci Trebižat, čiji je vodostaj u porastu, zbog čega je proglašeno izvanredno stanje na području grada Ljubuškog. 


Nakon kratkotrajne stanke za popodne se najavljuju nove obilnije oborine, što donosi dodatne brige mjerodavnim službama i stanovnicima uz vodotokove. 


U gotovo svim gradovima i općinama se zbog zamućenja vode preporučuje njezino prokuhavanje.

- Stvarno smo zaboravljeni od ovog Sarajeva, komentirao je jedan stanovnik Kantona Sarajevo. Kaže da su ih prepustili na milost i nemilost.


- Prošle je godine, pretprošle, bila poplava. Nešto su pisali, neka rješenja došla... Para nigdje nema, kaže.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!