Nobelova nagrada za mir istraživačkim novinarima

08.10.2021.

07:13

Autor: HRT/HR

Maria Ressa i Dimitrij Muratov

Maria Ressa i Dimitrij Muratov

Foto: Niklas Elmeheld / @Nobelprize, Twitter

Nobellovu nagradu za mir dobili su istraživački novinari Filipinka Maria Ressa i Rus Dimitrij Muratov. Slobodno, neovisno i činjenično novinarstvo služi za zaštitu od zlouporabe moći, laži i ratne propagande. Norveški Odbor za dodjelu nagrada uvjeren je da sloboda izražavanja i sloboda informacija pomažu osigurati informiranu javnost, objavljeno je.


Filipinska novinarka Maria Ressa "ostala je bez riječi" dobivenim priznanjem. U izjavi koju je uživo prenosio neovisni informativni portal Rappler, čija je osnivačica, rekla je da ova nagrada dokazuje da "ništa nije moguće bez činjenica".

Dimitrij Muratov Muratov glavni je urednik ruskog lista Novaja Gazeta i prvi Rus koji je dobio ovu nagradu nakon bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova koji je pomogao osnovati taj list novcem koji je dobio uz Nobelovu nagradu 1990. godine. Posvetio je ovu nagradu ubijenim novinarima koji su pisali za Gazetu, nih šestoro.

- Ne mogu preuzeti zasluge za ovo. Ovo je Novaja Gazeta, list onih koji su umrli braneći pravo ljudi na slobodu govora, rekao je Muratov, prenijela je ruska novinska agencija TASS.Kremlj je čestitao Muratovu na osvojenoj nagradi unatoč tome što je list često kritizirao ruske vlasti. 

Nobel priznanje novinarskoj profesiji

Ured UN-a za ljudska prava čestitao je filipinskoj novinarki i ruskom novinaru na Nobelu za mir i naveo da je to "priznanje važnosti rada novinara u najtežim okolnostima".

- Proteklih godina vidjeli smo porast napada na novinare pa i tijekom zatvaranja u pandemiji COVID-a. Vjerujem da govorim u ime Visoke povjerenice (Michelle Bachelet) kada izražavam čestitku svim novinarima koji rade svoj posao kako bi nas informirali i kako bi pojačali glas žrtava posvuda, rekla je novinarima glasnogovornica Ravina Shamdasani u Ženevi.

Nagrada će novinarima dati veću međunarodnu prepoznatljivost i možda će inspirirati novu generaciju novinara, rekao je za Reuters Dan Smith, direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stockholmu. 

Ovogodišnji broj nominiranih treći je najveći od 1901. Dosadašnji rekord od 376 kandidata bio je 2016. godine.

Ugled prestižne nagrade zadobio je posljednjih godina velik udarac jer je jedan od laureata, etiopski premijer Abij Ahmed, upleten u rat. Druga laureatkinja, Aung San Suu Kyi iz Mjanmara, optužena je da brani pokolj pripadnika muslimanske manjine Rohindža. Prošle godine dobitnik je bio Svjetski program za hranu (WFP).

Imena laureata tajna su do posljednjeg trenutka, no Nobelova zaklada već je objavila da se svečana dodjela nagrada i domjenak koji se održavaju u Stockholmu u prosincu za laureate za znanost i književnost ove godine neće održati zbog pandemije. Kao i prošle godine laureati će preuzeti nagrade u svojim domovinama.

Još nije donesena odluka hoće li se u Oslu održati svečana dodjela nagrade za mir. Ovogodišnji dobitnici bit će nagrađeni s 10 milijuna švedskih kruna, što je malo manje od milijun eura. Ako ih je više u jednoj disciplini, taj će iznos podijeliti.

Više pogledajte u prilogu Željka Raića:
video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!