Objavljen redigirani dokument o pretresu Trumpovog odmarališta

27.08.2022.

07:14

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Objavljen redigirani dokument o pretresu Trumpovog odmarališta

Objavljen redigirani dokument o pretresu Trumpovog odmarališta

Foto: Jim Bourg / REUTERS

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je jučer, pod prisegom, redigiranu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres kuće nekadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Dotični dokument sadrži 38 stranica, s tim da ih je trećina gotovo potpuno zatamnjena, kako bi se očuvao integritet same istrage, ali i zaštitili određeni svjedoci i sudionici istrage. No, kako god, dokument bi mogao ponuditi pojedinosti o navodnim kriminalnim radnjama predsjednika Trumpa, zbog čega je i obavljen pretres.

Nadalje se navodi kako je čak 14 od 15 kutija, a ukupno 184 povjerljiva dokumenta, pronađenih u Trumpovom odmaralištu imalo oznaku strogo povjerljivo, a pronađene su i druge zasebne informacije koje je sam bivši predsjednik ispisivao.

Također je navedeno kako postoji određeni broj dokumenata koje je Donald Trump iz Bijele kuće iznio nakon što je prestao biti predsjednik, s tim da su oni kasnije, tijekom ovog svibnja, predani u Nacionalni arhiv.

Objavljeno je i pismo Trumpovog odvjetnika koji se žalio na istragu i pretres koji se dogodio prije nešto manje od tri tjedna, uz navode kako je Trump imao ovlasti skinuti znak tajnosti s pronađenih dokumenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!