11:03 / 25.08.2018.

Autor: HRT

Obljetnica masovnog egzodusa Rohingya

-

-

Foto: - / -

U kampu Kutupalong rasprostrt je divovski transparent s natpisom "Nikada više. Sjećanje na genocid Rohingya. 25. kolovoza 2018."
Tisuće izbjeglih Rohingya prosvjedovale su u subotu zahtijevajući pravdu prigodom prve obljetnice njihova masovnog egzodusa iz Mjanmara u susjedni Bangladeš.

"Zahtijevamo pravdu od UN-a", skandirali su izbjeglice te zajednice čijih je 700.000 pripadnika pobjeglo iz Mjanmara u goleme kampove u području Cox's Bazara, na jugoistoku susjednog Bangladeša.

U kampu Kutupalong rasprostrt je divovski transparent s natpisom "Nikada više. Sjećanje na genocid Rohingya. 25. kolovoza 2018."

Još marševa i okupljanja predviđeno je u kampu koji je postao najveći izbjeglički kamp na svijetu.

Godine 2017., 25. kolovoza, napadi pobunjenih Rohingya na granične prijelaze izazvali su val odmazde mjanmarske vojske spram muslimanske manjine neviđena opsega.
Mianmar: Tisuće preplašenih civila bježe od sukoba na sjeverozapadu zemlje
UN govori o "etničkom čišćenju". Danas tisuće Rohindža želi obilježiti taj "crni dan".

Mjanmar je objavio kako je spreman na njihov povratak te je u siječnju potpisao sporazum s Bangladešom u tom smislu. No, gotovo osam mjeseci poslije, tekst je na mrtvoj točki i samo se nešto manje od 200 Rohingya vratilo kućama.

Mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, jako kritizirana zbog upravljanja tom krizom, odbacila je ovog tjedna odgovornost i prebacila ga na Bangladeš koji, po njoj, "mora odlučiti o brzini" kojom će se izbjeglice moći vraćati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!