13:23 / 14.02.2018.

Autor: HRT

Obnova Iraka - na konferenciji najavljene milijarde dolara

-

-

Foto: - / -

Posljednjeg dana međunarodne konferencije o obnovi Iraka, Turska je objavila da će obnovu te zemlje, u obliku zajmova i ulaganja, financirati s 5 milijardi dolara.
Turska će odobriti pet milijardi dolara za obnovu Iraka. Ta će pomoć biti u obliku zajmova i ulaganja, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu trećeg i posljednjeg dana međunarodne konferencije o obnovi Iraka u Kuwaitu.

Saudijska Arabija objavila je da će odobriti milijardu dolara za projekte ulaganja u Iraku i 500 milijuna dolara kao potporu iračkom izvozu. Katar je obećao milijardu dolara zajma i ulaganja. Kuvajt je najavio pomoć od dvije milijarde dolara u zajmovima i ulaganjima, a Arapski fond za ekonomski i socijalni razvoj 1,5 milijardi dolara.

Njemačka je najavila 350 milijuna dolara, Britanija do milijardu dolara godišnje u obliku kredita za izvoz tijekom 10 godina te Japan 100 milijuna dolara. Ujedinjeni Arapski Emirati uložit će u obliku privatnih investicija 5,5 milijardi dolara.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je međunarodnu zajednicu da podupre obnovu Iraka, za što je potrebno 88 milijardi dolara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!