Oboljeli od COVID-a suočeni s brojnim zdravstvenim rizicima nakon otpusta iz bolnice

01.02.2022.

11:31

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Testovi na covid

Testovi na covid

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pacijenti koji su preboljeli COVID-19 i zbog toga su bili hospitalizirani, suočavaju se s brojnim zdravstvenim rizicima u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, ustanovili su engleski znanstvenici.

Usporedivši 24.673 pacijenata oboljelih od COVID-a 19 koji su preživjeli najmanje tjedan dana nakon otpusta iz bolnice sa 123.362 osobe slične životne dobi u općoj populaciji, znanstvenici su zamijetili dvostruko veći rizik od ponovnog prijema u bolnicu ili smrtnog ishoda tijekom sljedećih 10 mjeseci među osobama koje su preboljele COVID.

U usporedbi sa 16.058 pacijenata koji su bili hospitalizirani zbog posljedica zaraze sezonskom gripom, vjerojatnost da će pacijenti oboljeli od COVID-a biti ponovno hospitalizirani ili će umrijeti zbog prvobitne infekcije ili neke druge infekcije donjih dišnih puteva bila je 37 posto veća, rezultati su koje su engleski znanstvenici objavili u stručnome časopisu PLOS Medicine.

U članku stoji i da je rizik od smrtnog ishoda u pacijenata s demencijom koji su oboljeli od COVID-a 19 te su zbog toga bili hospitalizirani, bio iznimno visok u mjesecima nakon otpusta iz bolnice.

- Hospitaliziran je velik broj ljudi oboljelih od COVID-a, a povećan rizik od smrtnog ishoda i ponovnog prijema u bolnicu mogao bi znatno utjecati na javno zdravlje i resurse - napisali su istraživači.

- Rizik bi se mogao svesti na najmanju moguću mjeru ili ublažiti tako da se pojača praćenje zdravstvenog stanja pacijenata u mjesecima nakon otpusta iz bolnice, kao i većom svjesnošću pacijenata i kliničara o potencijalnim problemima - zaključuje se u članku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!